DAN KARIJERA 

PRILIKA ZA MATURANTE PULSKE MEDICINSKE ŠKOLE Pulskoj bolnici fali stotinjak medicinskih sestara. Irina Pucić, pomoćnica ravnateljice: "DAJEMO SVE MOGUĆE SUGLASNOSTI da bismo ih pridobili"

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

U Medicinskoj školi jučer je prvi put održan Dan karijera namijenjen učenicima završnih razreda, medicinskim sestrama, odnosno tehničarima te fizioterapeutima, zadnjih godina jako traženim kadrovima i u zemlji i u inozemstvu, a pred kojima je važna odluka - zaposliti se nakon srednje škole ili krenuti na studij. Prema objašnjenju pedagoginje Ljiljane Rotar, mnogi učenici još nisu odlučili što će dalje pa su im u školi organizirali info-dan na kojem su mogli postavljati konkretna pitanja i to poslodavcima iz javnog i privatnog sektora te sveučilišnim profesorima.

A zanimalo ih je, uz ostalo, mogu li studirati izvanredno u Rijeci, na Fakultetu zdravstvenih studija koji je predstavio magistar fizioterapije Kristijan Zulle, i na studiju sestrinstva pri Medicinskom fakultetu u Puli o kojem je govorila njegova voditeljica Dijana Majstorović. Učenici su doznali da se prvo moraju zaposliti, pa onda upisati izvanredni studij, što nije jeftino jer godina na sestrinstvu u Rijeci košta 9.420 kuna. Stručni preddiplomski studij sestrinstva u Puli utemeljen je prije dvije godine i pohađa ga 160 studenata.

Zulle je predstavio Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci koji obrazuje neliječnički kadar. Imaju 854 studenta i nalaze se u bolničkom krugu. Dobro surađuju s Medicinskim fakultetom, gdje se obavlja i praksa, ali i s bolnicom u Lovranu, pa i s Fincima, a među nastavnicima je i docent Stanislav Peharec iz Pule.

Mogućnosti rada u pulskoj Općoj bolnici predstavila je pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo Irina Pucić. Nama pojašnjava da pulskoj bolnici po sistematizaciji nedostaje stotinjak medicinskih sestara, minimalno 30. Kako se snalaze?

- Zaposlili smo studente, umirovljene medicinske sestre na pola radnog vremena. Ima sestara koje traže produženje rada nakon 65. godine pa im se i to odobrava. Tkogod se javi izvan Istre, tkogod želi doći k nama, dajemo sve moguće suglasnosti da bismo ih pridobili. Ali, uvijek je to vrlo kratkog vijeka. Iskustva su pokazala da ljudi koji dolaze izvan Istre ovdje nemaju uvjeta za miran i siguran život, pa u roku od godine dana zatraže raskid ugovora o radu i vraćaju se u "svoj" grad ili odu na Zapad, objašnjava Pucić.

Pulska bolnica kontinuirano na javnim natječajima traži 15 sestara, ali se nitko ne javlja. "Teško ili nikako zapošljavamo, jednu do dvije osobe na neodređeno, a trebamo ih deset", kaže. Tržište rada medicinskih sestara je, veli, potpuno iscrpljeno.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter