ZAGREBAČKA ULICA

PULJANKA SE ŽALI: Od buke, vibracija i smrada sve nam je teže živjeti. Doznajte što su joj odgovorili iz tvrtke za koju tvrdi da je glavni krivac njezine nevolje

| Autor: Borka PETROVIĆ

Nekada su to bile manje butige koje nikome nisu smetale i njihovo je skladište bilo iza zgrade. No, otkako je Grad Pula skladišni prostor prodao vlasniku obližnje kockarnice, nama se od ranoga jutra roba iskrcava ispod prozora. Hladnjače su tako visoke da ih možemo taknuti rukom kroz prozor, kaže Desa Verbanac

  

Dok je ispod nas bio Gavrilović, nismo imali problema, no zadnjih godina oni se samo gomilaju. Od buke, vibracija i smrada sve nam je teže živjeti u stanu u kojemu smo više od 40 godina, ispričala nam je Desa Verbanac koja živi u Zagrebačkoj 6, odmah iznad trgovine. Za najnovije probleme krivi tvrtku Studenac koja u prizemlju ispod nje renovira prostor dućana u kojem su donedavno radili Istarski supermarketi. 

Više od 50 godina

- Nitko nas nije obavijestio o radovima. Za njih smo doznali po lupanjima i kada su nam probili u šahtove za vodu, žali se Verbanac te kao glavni problem ističe što su novi zakupci točno ispod njezinog stana smjestili brojne kompresore koji stalno buče. Zvukovi zujanja čuju se, kaže, u dnevnom boravku. Pokazuje nam obližnji otvor odakle dopiru i neugodni mirisi - smrad trulog povrća.

- Ovdje je nekada bio svjetlarnik koji su proširili Istarski supermarketi, no problem je što su u tu prostoriju sada smjestili sve kompresore iz dućana, navodi naša sugovornica.

- Nekada su to bile manje butige koje nikome nisu smetale i njihovo je skladište bilo iza zgrade. No, otkako je Grad Pula skladišni prostor prodao vlasniku obližnje kockarnice, nama se od ranoga jutra roba iskrcava ispod prozora. Hladnjače su tako visoke da ih možemo taknuti rukom kroz prozor, negoduje ova stanarka, napominjući da nema ništa protiv radova, no da bi se novi podstanari u zgradi trebali prilagoditi njima, a ne obrnuto.

Verbanac strahuje što će tek biti kada se dućan otvori. Jer, napominje, klime još nisu ni montirane.

Iz Studenca navode da je, u dogovoru s nadležnim tijelima te sukladno Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama, zaključeno da nije potrebno podizati dozvole za opseg radova koje oni trenutno obavljaju.

- Kako radovi ne spadaju u popis posebno opasnih te njihovo predviđeno trajanje nije duže od deset dana, nije bila potrebna prijava gradilišta, navode iz Studenca.

Što se tiče smrada, odgovaraju: "Neugodi mirisi nemaju veze sa svjetlarnikom Studenca. U dvorištu zgrade iz podruma izlazi PVC cijev koja širi neugodne mirise, a čiji odušak završava u visini svjetlarnika, što se može vidjeti iz samog dvorišta". Ističu da radovima nisu htjeli nikoga uznemiravati te vjeruju da renovacijom podižu vrijednost zgrade.

Naša sugovornica, pak, smatra da bi se veliki dio problema riješio kada bi se svjetlarnik zatvorio.

Na pitanje imaju li suvlasnici mogućnost izbora što će se smjestiti u gradskim prostorima koji se nalaze u njihovim zgradama, iz Grada navode da se u navedenom prostoru djelatnost trgovine prehrambenim proizvodima obavlja više od 50 godina.

- Službenici Grada Pule su uz upravitelja zgrade prethodnih godina izlazili na teren i ništa od navedenih prigovora nije potvrđeno, osim mirisa koji su dolazili iz susjednog prostora u privatnom vlasništvu, a u koji se ulazi iz Veronske ulice. Riječ je o problemu koji postoji između privatnih subjekata, a koji svoj spor mogu rješavati sudskim putem, pojašnjavaju. 

Nema primjedbi

U Gradu ističu da je 90 posto gradskih prostora u stambenim zgradama i svaka zgrada u kojoj postoji poslovni prostor smatra se zapravo stambeno-poslovnom zgradom, a Grad kroz plaćanje pričuve za takve zgrade sudjeluje u svim tekućim i investicijskim troškovima za zajedničke dijelove.

- Naša je praksa da se u posljednjih 20 godina na javnim natječajima djelatnost, koja će se obavljati u poslovnom prostoru, određuje na način da se uglavnom nastavlja na prethodnu te da ona bude u skladu s interesima i potrebama građana i osoba zainteresiranih za zakup, kažu. Napominju da probleme s parkingom u navedenom slučaju ne bi trebalo biti jer su u Ulici Giardini (blizu ljekarne) osigurana dva mjesta za potrebe vozila opskrbe.

Od upravitelja Eki inžinjeringa doznajemo da je u tijeku renovacija prostora dućana te da nisu zaprimili primjedbe ostalih suvlasnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater