OMIŠKI LANAC

Nakon preuzimanja Istarskih supermarketa, Studenac ostao u prostorima Grada Pule i bez natječaja. SAZNAJEMO I CIJENE ZAKUPA

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA

Omiški trgovački lanac Studenac preuzeo je prošle godine porečku tvrtku Istarski supermarketi, a s njom i njihove poslovnice, uključujući i šest poslovnica smještanima u prostorima u vlasništvu Grada Pule - pet u užem centru grada i jednu u Štinjanu.

Podsjeća to na slučaj iz proljeća 2016. kad su isti ti Istarski supermarketi preuzeli dobar dio trgovina potonule Puljanke, pa i one u prostorima Grada Pule koje je Puljanka imala u zakupu. Istarski supermarketi tada su te prostore uredili, u njih uselili i poslovali, a tek nakon nekog vremena "osvojili" ih na javnom nadmetanju.

Iz Grada Pule kažu da Studenac na tim lokacijama posluje uz njihovu suglasnost, a upućuju nas i na činjenicu da je Studenac zapravo pripojio tvrtku Istarski supermarketi. S druge strane, prije četiri godine Istarski supermarketi su tek preuzeli prostore koje je zakupila Puljanka.

- Trgovačko društvo Studenac d.o.o. dobilo je pisanu suglasnost Grada za poslovanje u navedenim prostorima dok se pravno ne regulira odnos između njih i Istarskih supermarketa, odnosno dok se ne provede pripajanje sadašnjeg zakupnika, Istarskih supermarketa trgovačkom društvu Studenac. Postupak pripajanja je u tijeku te će biti pravovaljan nakon upisa u sudski registar, dok trenutno stoji zabilježba o ovom postupku u registru, odgovaraju nam na ovu temu iz gradskog Odsjeka za informiranje.

Doista, u sudskom registru vidljivo je da Istarski supermarketi nisu ugašeni. Sjedište im je sada u Omišu, kao osnivač im je upisan Studenac, a u Nadzornom odboru sjede predstavnici poljskog fonda koji je Studenac kupio pred koju godinu. Izvorno poduzeće Istarski supermarketi razdijelilo se u proljeće 2019. godine na dva društva - omiški dio, pripojen Studencu u prosincu iste godine, nastavio je s trgovinom na malo u postojećim poslovnicima, a porečkom je društvu ime promijenjeno u Histris.

Za šest gradskih prostora Studenac Gradu Puli plaća mjesečnu zakupninu u ukupnom iznosu od 117,5 tisuća kuna. Neki od tih prostora već su neko vrijeme preuređeni u skladu s brendom tog trgovačkog lanca, poput bivšeg "Gavrilovića" u Zagrebačkoj ulici, a neki na pročeljima još uvijek imaju reklame Istarskih supermarketa, poput "Vesne" na Giardinima. Butižin na placi u Štinjanu tek je prije koji tjedan obilježen Studenčevim logotipom. Ipak, da ne bude zabune, računi izdani na trgovačkim kasama glase na Studenac, ne na IS, koji je izvorni zakupac gradskih lokala.

- Zakupnina za navedene prostore plaća se redovno, a glavni obveznici su Istarski supermarketi kao trenutni zakupnici do provođenja postupka stupanja u prava i obveze trgovačkog društva Studenac, poručuju iz gradske uprave.

Mjesečna zakupnina za prostor bivše "Vesne" na Giardinima iznosi 46.278 kuna, a za bivši "Gavrilović" u Zagrebačkoj ulici 25.771 kunu. Za prostor u Štinjanu, na adresi Sv. Margarete 2, Studenac mjesečno plaća 20.164 kune. Puno su niže zakupnine za preostale lokale u gradskom vlasništvu - u Kandlerovoj je mjesečni zakup 3.440 kuna, u Ulici Sergijevaca nadomak Foruma iznosi 8.904 kune, dok zakup druge trgovine niz istu ulicu košta 13.028 kuna mjesečno.

- Iznosi su znatno veći od početnih iznosa zakupnina po posljednjem natječaju, osim za prostore u Sergijevaca na brojevima 4 i 35, gdje bi, u odnosu na Odluku o utvrđivanju zakupnine, zona i djelatnosti u poslovnom prostoru Grada Pule, početni iznos za Sergijevaca broj 4 bio isti, a za Sergijevaca broj 35 četiri kune po četvornom metru viši, odnosno u mjesečnom iznosu bi bilo 13.714 umjesto dosadašnjih 13.028 kuna, kažu iz Odsjeka za informiranje Grada Pula.

Prije četiri godine Gavrilović i Puljanka Istarskim supermarketima prostore su ustupili bez ikakvog prava na to, a jedini način, kako su iz Grada tada naveli, da se odredi pravna osnova korištenja prostora, dakle da se legalizira postojeće stanje, bilo je raspisivanje javnog natječaja i održavanje licitacije. Zbog takvog postupka mnogi su se pitali nije li nadmetanje zapravo bilo samo zadovoljavanje forme za već znanog kupca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater