TURISTI OTIŠLI

PULEŽANI SE PRIPREMAJU ZA ZIMSKU HIBERNACIJU "Ovo nije Arena kakvu pamtimo, poluprazno je, "muvinga" nema ni blizu kao nekad"

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Poluprazno je, muvinga nema ni blizu kao nekad, komentirala je Puljanka Ines Bonazza izvanrednu korona situaciju i održavanje festivala u rujnu * Najposjećenija terasa sinoć je bila ona na kojoj je nastupao DJ, u Circolu, ispunjena do posljednjeg mjesta

 

Nakon što je posljednji posjetitelj zauzeo mjesto u Areni, Pula je preksinoć izgledala kao da se priprema za zimsku hibernaciju. Falio je još samo zvuk potpetica u praznoj Kandlerovoj, gdje su posljednji ugostitelji zijevali, valjda u iščekivanju završetka projekcije u Areni i pokojeg gladnog prolaznika.

A ondje je na rasporedu bio film "Mater", nakon čega se zavrtio dokumentarac o "kardinalu Stepincu i njegovoj savjesti" režiserke Višnje Starešine. Puljanka Ines Bonazza napustila je Arenu nakon prvog filma. "Tako-tako", odgovara na pitanje kakva je "Mater."

Ispred Makine konačno ljudi

- Nije nešto. Svakodnevna kućna drama o kćeri koja se vraća kući da bi brinula o bolesnoj majci, kaže Bonazza, javnosti poznata i kao nekadašnja sindikalistica. Filmski festival prati svaku večer, ne samo u Areni, nego i u kazalištu i kinu. Zanima nas kakva je atmosfera, ima li barem u Areni ljudi i "muvinga", kad ga već na ulicama u deset navečer nema.

- Ja sam stara Puljanka. Dolazim u Arenu još od djetinjstva, kad smo preskakali ogradu. Ovo nije Arena kakvu pamtimo, poluprazno je, "muvinga" nema ni blizu kao nekad, komentirala je Bonazza izvanrednu korona situaciju i održavanje festivala u rujnu.

Taman kad smo, na potezu od Arene do Foruma, izgubili svaku nadu da ćemo susresti živog stvora, ispred galerije Makina konačno ljudi. I to poznati. U Makini je otvorena izložba o filmovima "Otac" i "Bosonogi car" koji se prikazuju u Areni i kazalištu, a ispred Makine glumci, režiseri i producenti: Jadranka Đokić, Andrej Korovljev, Boris T. Matić, te Goran Bogdan koji tumači glavnu ulogu u "Ocu." Voditelj galerije Hassan Abdelghani i sam glumi u jučer prikazanom filmu "Bosonogi car". Za taj je film bio i menadžer lokacije, fotograf i asistent produkcije. Pulski režiser Andrej Korovljev u subotu očekuje punu Arenu na projekciji njegovog filma "Tusta".

Izbjeglica i pulska alternativka

- Već je pola karata preuzeto. Film je polučio uspjeh, drži rekord gledanosti u regiji, odgledalo ga je više od 13 tisuća ljudi. Dobio je tri nagrade na festivalima, kaže Korovljev. Otkriva nam i planove. Priprema igrani debitantski film za koji je HAVC odobrio 3,2 milijuna kuna.

- Film se zove "Pula": riječ je o ljubavnoj priči smještenoj u 1995. godinu, odnosno nemogućoj ljubavi između 37-godišnjeg ratnog izbjeglice iz BiH i 18-godišnje pulske alternativke koja odlazi u disko u hotel Pulu, u kojem je smješten i glavni protagonist priče, otkriva Korovljev.

U filmu, čije snimanje počinje u rujnu, glavnu mušku ulogu tumačit će 40-godišnji bosanski glumac Ermin Bravo, dok za ženskom glumicom još traga.

Na potezu Giardini-Circolo nešto je bolja situacija kad je o "muvingu" riječ. Doduše, na Korzu više nema derneka i glasne muzike, što zbog nedostatka gostiju, što zbog epidemiološke mjere po kojoj se muzika gasi u ponoć. Ostala je tek pokoja nargila pod fluorescentnim ljubičastim svjetlom.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter