POST FESTUM

Prve organizirane smotre vina i maslinovih ulja: Idealna prilika da Marčanci predstave svoje domaće proizvode


Druge subote u veljači, u novootvorenoj sportskoj dvorani u Krnici, održana je 1. Smotra vina i maslinovog ulja općine Marčana. Smotru su otvorili načelnik Općine Marčana Predrag Pliško i voditeljica ureda Turističke zajednice Općine Marčana Maja Percan Milohanić. Stotinjak izglača te mnogobrojne posjetitelje pozdravio je predstavnika Istarske Županije, pomoćnik pročelnika za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Gracijano Prekalj. Načelnik Općine zahvalio se svima koji sudjeluju u smotri jer se potvrdilo da općina Marčana ima zavidan broj proizvođača maslinovog ulja i vina i to iznimne kvalitete.

Analizu proveo Edi Družetić

Na samom početku programa Kulturno umjetničko društvo Mate Balota iz Raklja, predstavio je svoje najmanje plesače, koji su izmamili osmjehe na lica svih prisutnih.

Nova manifestacija Općine Marčana okupila je čak 55 proizvođača ulja i vina, koji su predstavili 97 svojih proizvoda, nad kojima su obavljene stručne kemijske i organoleptičke analize. Kemijsku analizu 41 uzorka vina obavila tvrtka MI-KOM iz Pazina, dok organoleptičku analizu potpisuje iskusni i višestruko nagrađivani somelier Emil Perdec sa svojim stručnim timom. Što se tiče maslinovog ulja kemijsku i organoleptičku analizu, nad 56 uzoraka potpisuje veteran modernog hrvatskog maslinarstva i jedan od najboljih poznavatelja istarskih maslinika i ulja Edi Družetić.

Smotra je nastavljena uz predavanje Edija Družetića na temu aktualnosti u maslinarstvu i Filipa Orbanića na temu zaštita maslina. Održana je također i interaktivna radionica na temu "kako kušati vino" uz stručnu pomoć Emila Perdeca. Organizatori su se također pobrinuli da posjetitelji mogu kušati i ostale delicije s područja Općine Marčana kao i vidjeti suvenire koji se izrađuju na tom području.

Svoje proizvode na turističko tržište

Najočekivaniji dio smotre bila je dodjela nagrada i priznanja. Priznanja za sudjelovanje u smotri uručila je Maja Percan Milohanić iz Turističke zajednice Općine Marčana. Predsjednik Općinskog vijeća Denis Diković podijelio je 16 brončanih priznanja u kategoriji vina i 13 brončanih priznanja u kategoriji ulja, za 11 srebrnih priznanja vina i 26 srebrnih priznanja ulja pobrinuli su se stručnjaci Perdec i Družetić. Načelnik Pliško i pomoćnik županijskog pročelnika Prekalj podijelili su zlata u kategoriji vina Viliju Macuki i Sanjinu Siljanu. Dok su zlata za ulje dobili Jurica Martinčić, Moris Vareško, Ratko Percan, Darin Višković Darin, Elvis Peruško i Tone Grubešić.

- Općina Marčana je turistički razvijena općina koja se može pohvaliti sa oko sedam tisuća kreveta i smještajnih kapaciteta, tako da je ovo bila idealna prilika da se proizvođači predstave kako bi mogli plasirati svoje proizvode na turističko tržište, istaknula je Maja Percan Milohanić.

Organizator, Turistička zajednica Općine Marčana, ovim se putem zahvaljuje svim izlagačima koji su sudjelovali u smotri kao i mnogobrojnim posjetiteljima. (Cristian Bruno GALIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter