OTVORENA 14. RUJNA 1959.

PROSLAVILI 60. OBLJETNICU Pulska Tehnička škola iznjedrila je inženjere, vrhunske stručnjake i doktore znanosti

| Autor: Borka PETROVIĆ
(D. MEMEDOVIĆ)

(D. MEMEDOVIĆ)


Godine 1959. ova škola imala je samo dva razreda s ukupno 58 učenika, ali su tada, baš kao i danas, mnogi kandidati ostali razočarani jer nisu upisali željenu školu, kazala je ravnateljica Sandra Balde

 

Tehnička škola Pula proslavila je jučer, u Zajednici Talijana, svoju 60. obljetnicu. Rođendanu ove značajne pulske srednjoškolske ustanove prisustvovali su brojni uzvanici, bivši i sadašnji nastavnici, učenici, a posebno valja izdvojiti prvu generaciju maturanata ove škole. Ravnateljica Sandra Balde podsjetila je da je škola otvorila svoja vrata 14. rujna 1959. godine. Tada je svoje obrazovanje započela prva generacija elektrotehničara i strojarskih tehničara. 

- Te je godine naša škola imala samo dva razreda s ukupno 58 učenika, ali su tada, baš kao i danas, mnogi kandidati ostali razočarani jer nisu upisali željenu školu, kazala je Balde, dodajući da Tehnička škola Pula danas ima čak 460 učenika, u 20 razrednih odjela i šest obrazovnih programa. Učenici se ovdje tako obrazuju za arhitektonskog tehničara, brodograđevnog tehničara, elektrotehničara, strojarskog računalnog tehničara, tehničara za mehatroniku te tehničara geodezije i geoinformatike. Jedna od zanimljivosti škole je svakako činjenica da je čak jedna trećina nastavnika koji danas predaju nekada pohađala ovu školu.

- Od prvih maturanata do danas hodnicima Tehničke škole projurile su tisuće učenika i svaki od njih je ostavio svoj trag. Ova je škola, na vrhu Cvečićevog uspona, iznjedrila brojne inženjere, vrhunske stručnjake u različitim područjima, doktore znanosti i brojne časne ljude koji su znanjem stečenim u školi stvarali grad i regiju, kazala je Balde predstavljajući okupljenima tiskanu knjižicu o školi. Ona je, kako je kazala, svojevrsna svjedodžba i skromni doprinos učenicima i nastavnicima koji su svojim radom i djelovanjem pridonijeli razvitku škole.

Županijska pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan istaknula je da će Županija uvijek stajati uz njih, a okupljenima se obratio i zamjenik gradonačelnika Robert Cvek, inače bivši učenik ove škole, koji je priznao da ima tremu jer mora održati govor pred svojom bivšom razrednicom.

Uz riječi da ga je svečanost podsjetila na brojne lijepe trenutke koje je proveo u školi, poželio je svima koji završe ovu školu da pronađu posao u svom gradu te se, kako je dometnuo, ne počnu baviti politikom.

U nastavku programa učenici su pokazali da imaju skrivene talente pa su tako pjevali, svirali i plesali. Na roženicama su nastupili Karlo Peruško i Erik Percan, na harmonici David Širola, a violinu je svirao Matej Ćus. Robota koji je plesao programirao je Patrik Radolović, a recitirala je Larisa Poljak. Nastupila su i dva benda - onaj u kojem nastupaju Nicol Smoljan, Emili Puh i Mateo Peruško te drugi u kojem sviraju Mateo Peruško, Fran Vede, Karlo Peruško i Matija Fabris, dok su tehnike break dancea predstavili Noel Brajković i Matija Ivan Kastelc.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter