PULA

Promjene u Odluci o boravišnim pristojbama


Vlada je prije mjesec i pol dana donijela uredbu kojom utvrđuje visinu boravišne pristojbe za 2019. godinu, prema kojoj bi ona u smještajnim objektima u kojima se plaća po noćenju, osim u kampovima, trebala poskupjeti za 25 posto u odnosu na ovogodišnju. Na zadnjoj sjednici pulskog Gradskog vijeća s ovom je uredbom usklađena i postojeća Odluka o visini koeficijenta boravišne pristojbe.

Tako se, unutar A razreda naselja Pula kao turističkog mjesta, određuju dvije zone. Zona I. uključuje područje mjesnih odbora Arena, Monte Zaro, Štinjan, Nova Veruda, Stari Grad, Stoja, Sv. Polikarp – Sisplac, Veruda i Vidikovac s koeficijentom 1,00, a Zona II. odnosi se na područje mjesnih odbora Kaštanjer, Gregovica, Monvidal, Šijana, Veli Vrh, Valdebek i Busoler s koeficijentom 0,85. Ovom se Odlukom smanjuje koeficijent za Zonu II sa 0,867 na 0,85. Boravišna pristojba za domaćinstva koja pružaju usluge smještaja, kao i za OPG-ove koji se bave turizmom, a spadaju u mjesnu Zonu I. boravišna pristojba iznosi 345 kuna po krevetu i kamp jedinici, dok za Zonu II iznosi 293,25 kuna po krevetu i kamp jedinici. U C razredu boravišni paušal plaćat će se 241,50 kuna, a u D i ostalim nerazvrstanim mjestima 172,50 kuna.

U kampovima bi boravišna pristojba u 2019. trebala ostati na ovogodišnjoj razini, primjerice 8 kuna po noćenju u glavnoj sezoni u mjestu A razreda.

Na prijedlog ministra turizma, ubuduće bi se sredstva od boravišne pristojbe preraspodijelila na način da bi Crvenom križu išlo 1 posto, 2,5 posto za razvojne projekte i programe na turistički nerazvijenim područjima, 65 posto turističkoj zajednici općina, grada i mjesta, 10 posto turističkoj zajednici županije i 25 posto Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ). (P. S.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter