NA SVEUČILIŠTU JURJA DOBRILE

PREDSTAVLJENA KNJIGA MAURA SAMBIJA "UNA SCOPERTA DEL PENSIERO E ALTRE FEDELTA'" Pjesništvo korespondira s aktualnim trenutkom, ali i prošlošću


Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije organizirali su jučer u čitaonici Slavka Zlatića predstavljanje knjige Maura Sambija "Una scoperta del pensiero e altre fedelta'" (Otkriće misli i druge vjernosti).

Sambi je rodom Puljanin, predaje u Padovi na sveučilištu kemiju, afirmiran je u struci, a već godinama piše poeziju, i to vrlo duboku, kvalitetnu, kako je i naglasila prof. dr. Elis Deghenghi Olujić.

- Poezija je to koja potiče na razmišljanje, vrlo bogata, slojevita, autor postiže nevjerojatan efekt, koristi raskošan, nikada krnji jezik, ima eksperimenata, arhaizma, a ritmičko-stilistička struktura je vrlo jaka, uz neku fragmentarnu, ali vrlo snažnu memoriju. Pjesništvo korespondira s aktualnim trenutkom, ali i s prošlošću, tu je prisutna i svojevrsna potraga za korijenima. To pjesništvo ponire do srži i bitka prirode, to je pravi oblik prirode, oblik svijesti, a posebno je nadahnut morem. On ima impresivno znanje o metrici. Ne piše puno, nego samo kada osjeti taj poetski fluid, kazala je Deghenghi Olujić.

Sam je autor kazao da piše kada osjeti da ima što reći, te da kada je prije prezentacije davao izjavu za televiziju, osjetio je da je zaboravio dosta hrvatski, jer ga tridesetak godina slabo koristi, što ga je ožalostilo. Pročitao je i jedan svoj dijalektalni sonet, vrlo sugestivan i nabijen emocijama. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter