9. SAJAM PAZINSKE KNJIGE

Godišnja produkcija pazinskih nakladnika i autora pred publikom


Grad Pazin u suradnji s pazinskim Pučkim otvorenim učilištem i drugim pazinskim izdavačima organizirao je deveti po redu Sajam pazinske knjige, izložbeno-prodajni sajam knjiga pazinskih izdavača i autora. Ova se već tradicionalna manifestacija održavala u prosincu, a ove je godine uklopljena u aktivnosti Mjeseca hrvatske knjige. Sajam je prigoda da pazinski nakladnici i u određenom broju autori Pazicima, ali zainteresiranoj čitalačkoj publici ponovo predstave i na prodaju, po promotivnim cijenama, ponude svoja novija, ali i starija izdanja koja još nisu pronašla put do kupca. Naime gotovo sva izdanja koja su predstavljena na sajmu već su doživjela svoje promocije, pa su oni koju su propustili koju od njih na jučerašnjem Sajmu pazinske knjige mogli doći do željene informacije o izdanjima, knjigama, nakladnicima i svemu ostalomu što ih zanima vezano uz nakladništvo u Pazinu.

Ljubav prema knjizi i čitanju

Sajam je otvorio pazinski gradonačelnik Renato Krulčić naglasivši kako ova manifestacija predstavlja godišnju produkciju pazinskih nakladnika i autora, ali uključuje i programe koji razvijaju ljubav prema čitanju od najranije dobi.

- Uklapanje Sajma pazinske knjige u Mjesec hrvatske knjige nastoji se ljude više zainteresirati za knjigu i čitanje te se na lokalnoj razini više govori o knjizi, rekao je Krulčić.

Program otvaranja Sajma glazbom su uveličali učenici i učitelji Osnovne glazbene škole u Pazinu, a potom je Danijel Načinović predstavio je svoju novu zbirku pjesama na talijanskom jeziku, simboličnog naziva "Lo Schiavone", u izdanju Josipa Turčinovića Pazin. U nastavku programa su David Ivić i Željko Mrak predstaviti izdanje pazinskog ogranka Matice hrvatske, knjigu "Snaga ljubavi", mlade autorice Nikoline Sirotić, a za kraj jutarnjeg programa predstavljen je projekt "Knjiga pod ruku, put pod noge" Gradske knjižnice Pazin.

Promocije knjiga i ustanova

U poslijepodnevnom dijelu programa David Ivić i Željko Mrak predstavili su još jedno novo izdanje pazinskog ogranka Matice hrvatske - knjigu Mate Krizmana "Istra od talijanske okupacije 1918. do Londonskog memoranduma 1954." Kratkom prezentacijom svoj rad je predstavi Državni arhiv u Pazinu, a Muzej Grada Pazina predstavio je katalog izložbe posvećene 20. godišnjici muzeja pod naslovom "Sve naše zbirke". Nakladnik "Josip Turčinović" predstavio je knjigu "Kapelice na Žminjštini", autorice Nele Peteh, a o njoj su govorili Nada Galant, vlč. Jordan Rovis i Marija Ivetić. Na kraju su pazinski autori Gorana Družeta i Dalen Belić i urednik zbirke Mirko Grdinić predstavili zbirku "Festivala fantastične književnosti", koja nosi naslov "Pazinske priče". (M. RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter