ŽUPANIJSKE USTANOVE

Opća bolnica Pula darovat će Istarskom veleučilištu zgradu vrijednu 12 milijuna kuna, u koju će se Veleučilište preseliti

| Autor: Glas Istre
Lokacija zgrade koja će se darovati

Lokacija zgrade koja će se darovati


Opća bolnica Pula darovat će Istarskom veleučilištu (bivša Politehnika) bivšu zgradu Medicinske škole i kirurgije vrijednu 12 milijuna kuna.

Ta točka je na dnevnom redu sjednice Istarske županije zakazane za sutra. Županija je osnivač i OB Pula i Istarskog veleučilišta.

Kako stoji u obrazloženju odluke, Istarsko veleučilište podnijelo je 15. studenog Općoj bolnici Pula zamolbu za ustupanje vlasništva nekretnine. U svojoj zamolbi mole da se predmetna nekretnina ustupi bez naknade. Navode kako je predmetna zgrada potrebna Istarskom veleučilištu za daljnje unaprjeđenje djelatnosti visokog obrazovanja i potpune adaptacije nekretnine koja je već u zakupu Veleučilišta.

U jednom dijelu zgrade djeluje Centar za istraživanje materijala Metris, u kojem se provodi teorijski dio nastave te se također provode europski projekti i pruža znanstveno-istraživačka podrška partnerima.

Istarsko veleučilište u svojoj zamolbi također navodi kako ima namjeru adaptirati i urediti predmetnu zgradu te preseliti cjelokupno poslovanje u istu kako bi se unaprijedili nastavni

uvjeti, uvjeti rada svih službi te uvjeti znanstveno-istraživačkih laboratorija, a u cilju pružanja najkvalitetnije usluge studentima iz znanstvenog sektora i gospodarstva. Uređenje i adaptacija zgrade izvršilo bi se putem apliciranja projekta na europski natječaj za industrijsku tranziciju.

Navode kako je jedan od uvjeta za prijavu na natječaj reguliranje vlasništva ili dugotrajnog korištenja zgrade. Istarsko veleučilište ističe kako bi se provedbom projekta osiguralo uređenje zgrade, jačanje laboratorijskih kapaciteta te podizanje studentskog standarda uz pretežito (85 posto) financiranje iz europskih fondova, a čime bi se uredila zapuštena zgrada koja se nalazi između kampusa, novouređene bolnice te novouređenog studentskog kampusa.

Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu je svojim dopisom od 17. studenog pohvalio inicijativu Istarskog veleučilišta za apliciranjem gore navedenog projekta na europski natječaj te dao podršku pokrenutom postupku rješavanja pitanja prava vlasništva prema Općoj bolnici Pula.

Upravno vijeće Opće bolnice Pula je na svojoj sjednici održanoj 30. studenog donijelo kojom se nekretnina u vlasništvu Opće bolnice Pula u Santoriovoj ulici prenosi u vlasništvo Istarskog veleučilišta bez naknade.

Provedena je i procjena predmetne nekretnine, prema kojoj je njena tržišna vrijednost 12.269.000 kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter