SAZNAJEMO

Na zgradu pulskog bazena stiže novi sadržaj. RIJEČ JE O JEDNOM OD RIJETKIH SPORTOVA U KOJIMA JE PULA UZ BOK ZAGREBU I SPLITU

| Autor: Goran ROJNIĆ

Na ovogodišnji Javni poziv za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanje sportskih građevina u 2020. godini Središnjeg državnog ureda za sport, Grad Pula i njegovo trgovačko društvo Pula sport, kao partneri u projektu, aplicirali su projekt "Izgradnje staze za penjanje-istočno pročelje Gradskog bazena Pula". Prilikom izgradnje kompleksa Gradskih bazena Pula na istočnom pročelju napravljena je građevinska priprema za izgradnju staza za penjanje, a direktor Pula sporta Ivan Glušac naglašava da je cjelokupna dokumentacija za projekt već gotova.

Kako nam otkriva Glušac, projekt se sastoji od dvije vrste staze za penjanje u sportskom smislu. Prvi zid za sportsko penjanje bit će površine 161 kvadrata, odnosno visine do 14,80 i širine 12,5 metara, s istakom od 3,5 metra za discipline težinskog penjanja. Drugi zid bit će za brzinsko penjanje, sukladno standardima i pravilima IFSC-a, a bit će površine 118 kvadrata, odnosno visine 15 metara, a širine dva puta tri metra i koristit će se za discipline brzinskog penjanja.

penja

Inače, sportsko penjanje je danas svjetski priznati sport, čija krovna organizacija obuhvaća preko 80 zemalja članica na svim kontinentima, a krovna organizacija IFSC (International Federation for Sport Climbing) obuhvaća više od 80 zemalja članica na svim kontinentima. U kolovozu 2016. godine Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora donio je povijesnu odluku da sportsko penjanje proglasi olimpijskim sportom i uključeno je u program Olimpijskih igara.

- Pula, kao sportski grad, može se pohvaliti da, u sportskom penjanju u našoj zemlji, stoji uz bok Splitu i Zagrebu koji trenutno imaju bolje uvjete od naših penjača. Cilj izgradnje dvije penjačke staze je omogućavanje adekvatnih uvjeta za treniranje naših sportskih penjača i stvaranje preduvjeta za njihov nesmetani sportski razvoj. Važno je napomenuti da Pulski klub SPK Onsight sudjeluje na regionalnim i državnim natjecanjima te je i ove godine na prvenstvu Hrvatske, uz pregršt nagrada, osvojio, između ostalog, 14 medalja u tri discipline te 6 medalja u kombinaciji kao pravoj olimpijskoj disciplini, a od toga medalju i u seniorskoj konkurenciji. S ukupno 7 zlata na prvenstvu Hrvatske, još jednom ističemo, Pula može s novom stijenom doprinijeti dodatnom razvoju ovoga sporta, a također i doprinijeti dodatnoj turističkoj ponudi, u vidu sportskih priprema, seminara i povećanja broja noćenja izvan sezone, poručio je direktor Pula sporta. - Od mladih sportaša, uz bolje uvjete i sport kojem popularnost vrtoglavo raste, možemo dobiti već za 5-10 godina svjetski poznate sportaše. Zahvaljujući gorskom izgledu Istre, ista ta djeca će jednog dana biti glavni akteri rekreativnog razvoja sporta na otvorenom, na čemu Istarska županija može graditi turistički brend.

Cilj sportskih penjača je savladavanje teških detalja stijene bez obzira na visinu stijene. U fokusu su snaga, izdržljivost, fleksibilnost, ali i koordinacija pokreta te motorička inteligencija. Sportsko penjanje je natjecateljski sport u kojemu se penjač za napredovanje koristi samo svojim tijelom, a oprema služi isključivo za osiguranje.

Nema sumnje da će dvije stijene na pročelju Gradskih bazena Pula sasvim sigurno izazvati zanimanje pulske sportske javnosti, pa i one šire, s obzirom da je na Verudi "stvoren" uistinu sportski kompleks (stadion, velika i manje dvorane, boćalište, bazen, teretane, atletska staza, igrališta) na kojem se može pronaći sadržaj za sve želje rekreativaca i sportaša. Stijene za penjanje tome će dodatno podignuti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter