Dvoje je došlo na razgovor i posao nije prihvatilo, a dvije su se žene javile telefonski. Obje su to učinile iz puke formalnosti jer su morale, kako ne bi izgubile naknadu sa Zavoda, ali ih posao zapravo nije zanimao, kaže Bilić, koji je skupio 12 radnika, a treba mu ih 20. Situacija je slična i u ostalim objektima
"Za ovakav restoran u turističkoj sezoni bilo bi idealno 20 zaposlenih, no ja sam ih mukom uspio skupiti tek 12. Što će biti kad se sezona zahukta i stignu prve veće grupe turista na terasu, doista ne znam", požalio nam se Mladen Bilić, vlasnik restorana "Istrijanka" na Puntiželi.
Pitamo ga tko radi u restoranu i što misli - gdje su nestali svi radnici, na što Bilić odgovara kako trenutno ima sve domaće djelatnike, ali nedostaje mu barem osam ljudi do kojih nikako ne može doći. Priča nam kako se, još prije početka sezone, obratio Zavodu za zapošljavanje, odakle su mu poslali popis od 40-ak ljudi koji su mu se trebali javiti. No, javilo ih se tek četvero.
- Dvoje je došlo na razgovor i posao nije prihvatilo, a dvije su se žene javile telefonski. Obje su to učinile iz puke formalnosti jer su morale, kako ne bi izgubile naknadu sa Zavoda, ali ih posao zapravo nije zanimao. Jedna je doduše kazala da će posao prihvatiti, ali na crno, kako ne bi izgubila status na Zavodu, dok je druga navela da je samohrana majka i ne može odraditi sezonu, priča nam Bilić.
Kuhar iz Srbije
Ljuti ga što Vlada RH nije ranije odobrila više kvote za uvoz radnika jer mu je trebao stići kuhar iz Srbije, ali za njega nije uspio na vrijeme ishoditi radnu dozvolu, pa je dečko produžio put Njemačke. Priča nam da je lani kod njega u restoranu radilo četvero stranih radnika - dva iz Bosne i Hercegovine i dva iz Srbije, no problem je ove godine što su i oni počeli iskorištavati nevolje hrvatskih ugostitelja i ucjenjuju s plaćama.
Kolike su plaće, načinjemo i tu, za poslodavce nepopularnu temu, iznoseći mu nedavne podatke sindikata da plaće u ugostiteljstvu zaostaju za prosječnom hrvatskom plaćom.
- Ma nema šanse, nitko se za četiri tisuće kuna ne bi ni probudio ujutro, odmahuje Bilić, dodajući da radnici u ugostiteljstvu zarađuju oko tisuću eura, a tu je još i manča. Ali, priznaje da sindikati imaju pravo kad se žale da su ljeti naši radnici zapravo diskriminirani.
- Kad sam lani sve izračunao, ispalo je da strani radnici doista zarade više jer imaju manje troškove. Da ne kažem da njima morate pronaći i platiti i stan. I tu su naši ljudi opet podigli cijene i koriste gužvu, pa za stan za koji su prije par godina tražili 300, sad traže barem 500 eura. Tko sve to može platiti? I ja sam pun obveza, od najma objekta do nabave. Meso je poskupilo, povrće je još i skuplje od mesa, a voće plaćamo k'o suho zlato, žali se Bilić.
Veća plaća
- Što se točno događa, ne mogu objasniti, ali veliki dio nekadašnjih sezonaca otišao je u inozemstvo, u to sam siguran, a dio naših prepao se posla ili im nije u interesu raditi. Neki, naravno, ni ne mogu. S druge strane, ne može svatko biti konobar ili kuhar. Što ja mogu s time da je na Zavod stiglo tisuću uljanikovaca, pa ne mogu mi bravari i zavarivači odraditi sezonu, veli vlasnik ovog restorana.
Pojašnjava da se čuje i vidi i s drugim vlasnicima ugostiteljskih objekata i svi imaju iste probleme. Nemaju dovoljno radnika.