PORTRET S GRADSKE TRŽNICE

MIRIŠLJAVI BANAK DRUGAČIJI JE OD OSTALIH Jozefina Privrat već 15 lit na pulskom merkatu prodaje začinsko bilje. "Posijem sve ča mi reču. Imam zemlje i volje"

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Sve što ujutro donese, proda istog dana - Jozefina Privrat (M. V. I.)

Sve što ujutro donese, proda istog dana - Jozefina Privrat (M. V. I.)


Jednom je došla jedna Ruskinja i pitala za korijander. Donijela je sjeme iz Rusije i ja sam ga posijala. Jedna gospođa rekla mi je da korijander čisti organizam. I ja ga koristim, svugdje ga stavljam: u šugo, u pečeno meso. Sve mirodije sameljem u mlincu za kavu. Sve je dobro što ljudi traže, kaže Jozefina

Od estragona se proizvodi posebna vrsta senfa. Biljka čudnog imena koje podsjeća na estrogen, ženski hormon, i još neobičnijeg trpkog, gorkastog okusa i blagog mirisa, porijeklom je sa Sibira. Postoji i francuski estragon koji se znatno razlikuje od ruskog i vrlo je zastupljen u tamošnjoj kuhinji, upravo zbog posebnog pikantnog okusa. Ta zanimljiva biljka može se kupiti na neobičnom mirišljavom banku 77-godišnje Jozefine Privrat na pulskom merkatu. Neobičnom po tome što se jedino kod Jozefine može svakodnevno, od Uskrsa do konca rujna, nabaviti svježe začinsko bilje, pa i ono na koje Puljani nisu navikli. Uz estragon, ovdje se može kupiti svježi korijander i ovih dana vrlo tražen kopar koji se dodaje ukiseljenim krastavcima. Kopar mora biti jake arome, zato se prodaje sa sjemenom. Među mirisnim macevima ima i origana, vlasca, mente, peršina, ali i vrlo traženih pomidorina raznih veličina i oblika.

Iz Medulina

        Sve što ujutro donese, Jozefina istog dana proda. Kupci su prepoznali blagodat začinskog bilja koje oplemenjuje okus jela i pročišćava organizam. Bilje sadi na parceli od 16.800 kvadrata u Medulinu, u Katikuliću, kod crkve. Jozefina i njena obitelj cijeli su se život bavili poljoprivredom, sadili su krumpir, kupus i druge kulture, ali to je težak posao. Nakon što su djeca odrasla i zaposlila se, više nije bilo vremena u potpunosti se posvetiti poljoprivredi, pa je Jozefina odlučila baviti se fizički manje zahtjevnim začinskim biljem koje se cijelo ljeto, na saharskim vrućinama, moralo održavati sustavom zalijevanja kap na kap.

        - Popodne se pusti voda da kaplje i preko noći. Bitno je da noću, kad je hladno, biljka ima vode, kaže Jozefina. Sjeća se kako je posadila estragon. Za tu biljku nije nikad čula, niti znala čemu služi. Onda su došli neki ljudi i pitali je zašto nema estragon. Donijeli su sjeme i Jozefina ga je posijala.

- Jednom je došla jedna Ruskinja i pitala za korijander. Donijela je sjeme iz Rusije i ja sam ga posijala. Jedna gospođa rekla mi je da korijander čisti organizam. I ja ga koristim, svugdje ga stavljam: u šugo, u pečeno meso. Sve mirodije sameljem u mlincu za kavu. Sve je dobro što ljudi traže. Zemlje imam, volje imam. Posijem sve ča mi reču. Uvijek se proda, kaže Jozefina.

I vlasac je posijala nakon što ju je jedna gošća iz Austrije upitala zašto ga nema.

- Pitala sam što je to. Sve novo što donesete neko vrijeme ne ide, ali ljudi se polako navikavaju. Danas podjednako kupuju i naši ljudi i stranci, kaže Jozefina. Ali, ne planira zasaditi nove biljke. "Previše godina imam za velike planove", smije se.

Mušterije su kod Jozefine uvijek na prvom mjestu i njihova se želja poštuje. Ali, nema prodaje doma u Medulinu jer tad cijeli dan ne bi imala mira. Ako je tko priupita za bilje, kaže mu da dođe na merkat.

Zimska pauza

Vrlo su traženi i njeni pomidorini. Posebno ih ugostitelji vole ponuditi svojim gostima, zgodni su za dekoraciju. Timijan, koji mnogi vole staviti u šalšu umjesto basilica, nema u ponudi. Kaže da jako sporo raste. No, sličan je origanu.

- Ja u šalšu stavljam bosiljak i celer. Vlasac paše uz mliječne proizvode, sir, vrhnje, u sve salate, kaže Jozefina i otkriva nam da je izvrstan kad se nasjeckan, zapravo izrezan škarama na sitno, pomiješa s kuhanim, vrućim krumpirom. Promiješa se i poklopi te ostavi neko vrijeme da se sastojci i mirisi prožmu. U ukrajinskoj i ruskoj kuhinji vlascem se oplemenjuje vrhnje koje se dodaje boršču, odnosno ščiju. Rusi jako cijene začine i rado ih koriste. Korijander obožavaju.

U Jozefininim svježim začinima može se uživati još vrlo kratko, do konca rujna. Tad slijedi zimska pauza za našu protagonisticu i njene biljke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter