POSTROJENJE ZA OTPADNE VODE

KAKVA NAM JE KVALITETA ZRAKA? Pas otrovan pokraj ograde pročistača na Valkanama

| Autor: Jasna ORLIĆ
Putem kraj pročistača svakodnevno šetaju Puljani sa svojim kućnim ljubimcima (Dejan ŠTIFANIĆ)

Putem kraj pročistača svakodnevno šetaju Puljani sa svojim kućnim ljubimcima (Dejan ŠTIFANIĆ)


Je li zrak kraj ograde pročistača otpadnih voda na pulskim Valkanama uzrok trovanja psa? Mogu li plinovi koji se stvaraju oko pročistača biti potencijalna opasnost prije svega za prolaznike, a posebice djecu? Da često smrdi oko pročistača svima je poznato. Da takav zrak sigurno nije ljekovit nema sumnje, ali pitanje je koliko je rizičan po zdravlje.

Puljanka B. H. (podaci poznati redakciji) zaprepastila se kad je u četvrtak njezin psić kolabirao uz ogradu pročistača. Pao je na tlo, počeo se tresti kao da ima epileptički napad, slinio je, šija mu se ukočila, ubrzano je disao, opisuje događaj Puljanka, inače medicinske struke.

Otrovana kujica Kaja ima samo osam kilograma

Odmah je otišla veterinaru koji je utvrdio da je pas otrovan, a do trovanja je vjerojatno došlo inhaliranjem. Psu je dao injekciju protuotrova atropina. Prema navodu vlasnice, veterinar je utvrdio da su simptomi bili drugačiji i nešto blaži nego kod otrovanja putem hrane i probavnog sustava kada je pas na rubu života. Doduše, nisu napravljeni skupi laboratorijski nalazi koji bi i potvrdili otrovanje inhaliranjem.

Radi se o manjem psu, mješancu od 8 kilograma koji udiše zrak na nižoj razini, bliže tlu nego li ljudi. Je li moguće da se upravo pri tlu nalaze teži plinovi koji mogu biti štetni za životinje, a time i za ljude?

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter