#PulaGRAD

HUMANITARNI PREDZNAK KAO PARAVAN ZA POLITIČKU STRANKU. Zoričićeva udruga lani je na dobrotvorni rad potrošila samo deset posto prihoda. Pročitajte na što su potrošili ostatak

Udruga je samo na službena putovanja lani potrošila 4.770 kuna, zatim za edukaciju tajnika i člana Zoričićeve nezavisne liste Andreu Stankovića na političkoj akademiji potrošeno je 11.200 kuna, za telefonsko anketiranje građana 10.000 kuna, a 4.000 kuna potrošeno je za razne audio i video materijale

| Autor: Marcello ROSANDA
Ivana Mohorović / Filip Zoričić / Adventska kućica /Andrea Stanković

Ivana Mohorović / Filip Zoričić / Adventska kućica /Andrea Stanković


"Skupljamo koliko možemo za pomoć kome to treba. Samo humanitarnim radom", kazao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić prije nekoliko mjeseci kada smo ga u intervjuu pitali o tome kako se financira njegova udruga #PulaGRAD i na što je do sada potrošila novac.

Jer, ta je udruga od početka svog djelovanja prezentirana kao humanitarna, a u njezinom opisu stoji da se bavi društvenim i humanitarnim radom s ciljem razvoja i napretka društva i grada Pule. Štoviše, tijekom prosinačkih blagdana dobila je i adventsku kućicu pa drugim, pravim humanitarnim udrugama dijelila termine za korištenje, što je istraživao i DORH. Zoričić, međutim, nikada nije želio pričati o udruzi te je razgovor gotovo uvijek usmjeravao na druge teme.

Međutim, izgleda da je realnost potpuno drugačija te se zapravo radilo o paravanu za političku stranku. Naime, udruga #PulaGRAD je na humanitarni rad prošle godine utrošila samo 8.526 kuna, što je tek deset posto ukupnih prihoda od 82.968 kuna koje je udruga ostvarila 2021. godine. Mnogo više novaca je, vjerovali ili ne, potrošeno na politički rad pripadnika Zoričićeve nezavisne liste i jedan dio predizborne kampanje, dok je iznos od 47.720 ostao kao višak.

Tako je samo na službena putovanja potrošeno 4.770 kuna, za edukaciju tajnika udruge i člana Zoričićeve nezavisne liste Andreu Stankovića na političkoj akademiji potrošeno je 11.200 kuna, za telefonsko anketiranje građana 10.000 kuna, a 4.000 kuna potrošeno je za razne audio i video materijale.

Podsjetimo, nakon što smo nedavno, nakon gotovo pola godine inzistiranja, konačno došli do podataka o prihodima i troškovima udruge gradonačelnika Pula Filipa Zoričića osnovane nakon posljednjih lokalnih izbora, otkrili smo da je udruga, između ostalog, platila trošak puta Zoričićevoj gradskoj vijećnici Ivani Mohorović u Istanbul. Gradonačelnik, valja podsjetiti, nikada nije htio odgovoriti na to pitanje, ma koliko god ga puta pitali o tome.

Jednostavno je odbijao priznati golu istinu, valjda znajući da je "zafrigao" stvar te da udruga, u političkom smislu kako je i djelovala, nije trebala ni postojati. Također, nitko se iz Zoričićeve ekipe nije oglasio sve do nedavno kada smo napokon dobili tražene podatke od tajnika udruge Andree Stankovića. Zašto su se tek sada odlučili za ono što su i ranije trebali, a to je polaganje računa javnosti, ostat će enigma sve dok nam ne dostave podatke i za ovu godinu u kojima se, potencijalno, skrivaju još poneki troškovi koji su sve samo ne humanitarni.

No, vratimo se na prihode udruge #PulaGRAD, a koje nam pojašnjava tajnik Stanković. On nas podsjeća da svi vijećnici u Gradu Puli primaju naknadu za politički rad.

"Tako političke stranke ta sredstva dobivaju na svoj stranački račun, a nezavisni vijećnici pojedinačno na svoje račune i mogu ih koristiti izravno s tih računa ili ih donirati udruzi u kojoj djeluju, temeljem sporazuma, i tu je riječ o 76.441 kuna", pojašnjava Stanović, a iz specifikacije iznosa vidljivo je da u visini donacije prednjači Zoričićev vijećnik Kristijan Biteri s 26.300 kuna.

Situacija s Biterijem je zanimljiva jer, ako se vratimo unazad dva mjeseca na jednu od sjednica pulskog Gradskoj vijeća, prisjetit ćemo se da je sam Biteri predložio da se financiranje političkih stranaka iz gradske kase prepolovi, a višak dodijeli socijali. S njim se zdušno složio i gradonačelnik, ustvrdivši da podržava taj prijedlog "zbog loše socijalne i ekonomske situacije".

Naravno, Biteri je ta sredstva mogao donirati bilo kojoj udruzi ili, pak, kako on kaže, socijali. No, odlučio je dati svoj politički novac baš novoosnovanoj udruzi #PulaGRAD koja je, podsjetimo, samo pokušaj političkog ujedinjenja pod krinkom humanitarstva. Tako je, umjesto da pomogne potrebitima, za što je oštro pozivao druge vijećnike i stranke, on pogurao političku akademiju, putne troškove, video spotove i anketiranje. Također, budući da je udruzi #PulaGRAD, kao višak iz 2021., ostao iznos od 47.720 kuna, logično je postaviti pitanje zašto taj novac nije, primjerice, utrošen na humanitarni rad.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter