PULSKO GRADSKO VIJEĆE

Zoričić je režirao film u kojem je Dušica Radojčić zločesti negativac. Skupio je glumačku ekipu s Milanom Rašulom u glavnoj muškoj ulozi. HOĆE LI OVO REMEK DJELO IMATI HAPPY END, TO NE ZNA NITKO, A NAJMANJE ZORIČIĆ!

Počevši od SDP-ove Sanje Radolović koja je od samog početka, još u vrijeme kratke koalicijske ljubavi, polako ali sigurno rušila Radojčić, preko gradonačelnika Zoričića koji se trudio da se, isto tako od samog početka, njegova komunikacija s Možemo! svede na jedno veliko ništa, pa sve do Milana Rašule koji je prema njoj odradio, u ime svih ostalih aktera, nasilni politički blitzkrieg. Tu valja spomenuti i poznatu deračinu Zoričićeve Ivane Mohorović na možemovce uoči jedne od sjednica

| Autor: Marcello ROSANDA
Hoće li preživjeti večerašnju sjednicu? - Dušica Radojčić (Snimio Danilo Memedović)

Hoće li preživjeti večerašnju sjednicu? - Dušica Radojčić (Snimio Danilo Memedović)


Budimo realni, suštinskih razloga za opoziv predsjednice pulskog Gradskog vijeća Dušice Radojčić jednostavno nema. Oni su strogo politički, kamuflirani u optužbe o tobožnjoj zloupotrebi vlasti. Počevši od SDP-ove Sanje Radolović koja je od samog početka, još u vrijeme kratke koalicijske ljubavi, polako ali sigurno rušila Radojčić, preko gradonačelnika Zoričića koji se trudio da se, isto tako od samog početka, njegova komunikacija s Možemo! svede na jedno veliko ništa, pa sve do Milana Rašule koji je prema njoj odradio, u ime svih ostalih aktera, nasilni politički blitzkrieg. Tu valja spomenuti i poznatu deračinu Zoričićeve Ivane Mohorović na možemovce uoči jedne od sjednica. Jednostavno, Radojčić je takva, tvrdoglava, beskompromisna, ustrajna, i kao takva smeta bilo čijoj samovolji, u ovom slučaju prvenstveno gradonačelnikovoj.

Uglavnom, Rašula je kao razloge zbog kojih bi se Radojčić trebalo maknuti uglavnom navodio nekakve sitničave proceduralne manjkavosti u vođenju sjednica i, za kraj, obraćanje predstavnica inicijative za referendum oko Valkana na jednoj od sjednica. A neš' ti razloga za impeachment!

Dakle, idemo redom. Poslovnik dopušta sudjelovanje javnosti, a je u ovlasti predsjednice Gradskog vijeća da odluči tko će biti prisutan i tko se može obratiti vijećnicima prije početka rasprave po točkama. Treba reći da obraćanje "civila" Vijeću nije nikakav presedan u predstavničkim tijelima, događalo se i ranije i to je u redu. Doduše, akteri su uvijek bili manje ili više iz istog koša, ali to je sada drugi par postoli, druga tema.

U slučaju dviju aktivistica koje su govorile pred Vijećem, a Radojčić im je to dozvolila, radilo se o ozbiljnoj građanskoj inicijativi koja je imala štandove po cijelom gradu i u konačnici uspjela skupiti 20 posto potpisa ukupnog broja birača. Naravno, bili su usko povezani s Možemo!, to ne treba zaboraviti, a građani prolaznici se uvijek rado negdje potpišu, ali to definitivno nisu ni blizu dovoljno dobri razlozi za napad takvih razmjera na Dušicu Radojčić.

Upravo je Rašula svojom izjavom na sjednici o "pokazivanju debelog mesa" upućenoj članicama inicijative grubo narušio integritet jednog gradskog vijećnika. Govorio je i da će drugi vijećnici (a ne on, zanimljivo) podnijeti kaznene prijave zbog tobožnjih sumnji u počinjenje kaznenog djela klevete od strane aktivistkinja. Sada vidimo da je to bila samo predstava za javnost jer ništa nije podneseno jer se ni nema za što podnijeti. Kad smo kod predstava, njegova teatralnost u nastupu i napuštanje sjednice odavale su dojam da je Radojčić zaista negdje grdno zgriješila. Ali nije, barem ne fundamentalno.

Cijeli koncept njezinog rušenja potkrijepljen je potpuno neosnovanim optužbama pozivajući se strogo formalistički (ali promašeno) na pojedine odredbe, kao što je Rašula tvrdio da mu je zabranila da položi prisegu na materinjem jeziku. Mogao je bez ikakvog problema reći "Prisežem" ili "Zaklinjem se", svejedno. Nitko mu to nije branio, a napravio je čitavu strku oko toga. Koješta! Djeluje kao da su mu važnije osobne stvari, nego interes građana. A gradonačelnik sve to sa smiješkom promatra i likuje. Naravno, opet bez plana što će nakon Radojčić, kao što konkretnog plana nije bilo ni u njegovoj predizbornoj kampanji. Jer, njemu su važni samo i isključivo osobni uspjeh i probitak (naravno, u njegovom shvaćanju tih pojmova).

Svi koji mu stoje na putu trebaju biti eliminirani. Prije je bio kriv IDS, koji mu je, ironije li, često pomagao u promociji samog sebe i laktarenju do vidljivosti, a sada je, eto, Radojčić glavni negativac. Nakon nje će vjerojatno tu ulogu preuzeti, tako zna, Ardemio Zimolo ili kakva pročelnica ili pročelnik. Usput, Glas Istre je konstanta na njegovoj "crnoj listi", od prvog kritičkog teksta.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter