SASTANAK U KOMORI

Gorući problem građevinarstva je nedostatak radne snage: Istarski gospodarstvenici planiraju značajne investicije U KOJE ĆE SE UKLJUČITI I GRAĐEVINARI

Ilustracija (S. DRESCHLER)

Ilustracija (S. DRESCHLER)


Jučer je u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Pula održan radni sastanak na kojem su sudjelovali predsjednica Jasna Jaklin Majetić, predsjednik Strukovne grupe graditeljstva ŽK-e Pula Miro Mirković, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG) Nina Dražin Lovrec i v. d. tajnica HKIG-a Jasminka Trzun.

Razgovaralo se o provedbi programa stručnog usavršavanja te je dogovoreno da će HKIG i ŽK Pula nastaviti dosadašnju uspješnu suradnju na organizaciji stručnih skupova i seminara za predstavnike inženjerske struke u graditeljstvu. Također, otvorilo se pitanje moguće suradnje na zajedničkim projektima standardizacije usluga u građevinarstvu, odnosno na reviziji Pravilnika o standardu usluga projektiranja, stručnog nadzora i upravljanja projektima gradnje, kao i na izradi hrvatskog standarda troškovnika.

- Istarski gospodarstvenici u narednom razdoblju planiraju značajne investicije u koje će se uključiti i istarska građevinska operativa. Građevinski sektor već je desetljećima suočen s nedostatkom kvalificiranih kadrova, pa stoga velike građevinske tvrtke podupiru model dualnog obrazovanja za koji se zalaže i Gospodarska komora. Pritom je za unaprjeđenje rada u struci vrlo bitno zajedničko organiziranje redovitih usavršavanja koje provode naše dvije Komore, rekla je predsjednica ŽK Pula Jasna Jaklin Majetić.

U ime Strukovne grupe graditeljstva ŽK-e Pula Miro Mirković upoznao je predsjednicu HKIG-a s gorućim problemima u sektoru građevinarstva, poput potrebe uvođenja nacionalne kvalifikacije i klasifikacije izvođača, probleme u javnoj nabavi te nedostatku radne snage. Naglasio je i problem proizvodnje građevinskog materijala, odnosno kamenoloma koji su pri kraju eksploatacije. Na kraju je dao podršku aktivnostima HKIG-a da ovlašteni voditelji građenja i radova ostanu u članstvu komore.

Predsjednica HKIG-a Nina Dražin Lovrec naglasila je: "Želimo promijeniti praksu da predstavnici struke formalno sudjeluju u radnim grupama za izradu nacrta prijedloga zakona, a da se njihovi stavovi ne uvažavaju". (B. PETROVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter