PULA

Filmovi Luksuz Produkcije u Klubu Pulske filmske tvornice


Večeras u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice na programu je projekcija kratkometražnih filmova nastalih u okviru filmskih, medijskih, edukacijskih programa Luksuz Produkcije iz Krškog u Sloveniji. Filmovi se dotiču tema socijalne osjetljivosti i kreativna su reakcija mladih na društvene procese, probleme zajednice te urbana refleksija naše svakodnevice.

Luksuz Produkcija produkcijski je video odjel udruge Društvo saveznika za mekano slijetanje (Društvo zaveznikov mehkega pristanka, DZMP) iz Krškog osnovane 1997. godine. Godine 2001. platforma Luksuz Produkcije postaje neizbježnom video učionicom za mlade video autore i svojevrsni produkcijski centar za nadolazeće generacije filmskih i video autora. Luksuz Produkcija jedan je od pionira demokratizacije filma kao medija u Sloveniji.

Više od tisuću polaznika i volontera producirali su i napravili nekoliko stotina kratkometražnih filmova u sklopu raznovrsnih filmskih projekata koje je pokrenuo i organizirao Luksuz. Filmovi Luksuza redoviti su gosti filmskih festivala širom svijeta što mladim autorima i produkcijskom labelu DZMP-a donosi brojna priznanja i nagrade.

U ovom izboru predstavit će se 12 filmova mladih autora s različitih filmskih radionica koje je Luksuz organizirao od 2003. do 2017. Filmovi su odraz kritičkog, nerijetko satiričnog i provokativnog pogleda na socijalne, kulturne i političke procese te svakodnevicu u Sloveniji, regiji i u svijetu. Teme obuhvaćene ovim izborom dotiču se: kulture mladih, romske zajednice i manjine, izbjeglica te tema povezanih s migrantima i migracijama, spolnosti i seksualnosti, poteškoćama i ratnim konfliktima te globalizacijom i njenim učinkom i utjecajem.

Filmovi su sa engleskim podnaslovima i na slovenskom i ostalim jezicima Europske unije. Ulaz je slobodan. (M. Ra.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter