Početkom travnja dućani su bili zatvoreni, a medicinari iz dežurstva premoreni dolazili kućama, tako da nisu imali ni gdje kupiti kvalitetan obrok niti mogućnosti pripremati ga doma za posao. Obroci su bili vrlo hranjivi i ukusni, svaki dan drugačiji jer su ih kuhali drugi restorani, ali više od toga ljudima je značilo što su se osjećali podržani, da je cijela zajednica uz njih, kaže dr. Lorena Lazarić-Stefanović
"To je bilo više od ručka, bio je izraz čiste emocije, ljubav na djelu", riječi su liječnice Lorene Lazarić-Stefanović iz tima za kontrolu bolničkih infekcija pulske Opće bolnice kada smo je upitali koliko je liječnicima značio ručak koji im je u sklopu projekta pulskog Gastro kluba i Gradskog društva Crvenog križa, stizao u ambulante tijekom čitavog travnja. Napominje da je svakoga dana u bolnicu stizalo 30 obroka - 20 za medicinske djelatnike na Zaraznom odjelu i deset u tzv. covid-ambulanti, koji su bili u 12-satnom dežurstvu.
Zatvoreni dućani
- Početkom travnja dućani su bili zatvoreni, a medicinari u dežurstvu premoreni dolazili kući, tako da nisu imali ni gdje kupiti kvalitetan obrok niti vremena i snage pripremati ga za posao. Obroci koje smo dobivali bili su vrlo hranjivi i ukusni, svaki dan drugačiji jer su ih kuhali drugi restorani, ali više od toga, ljudima je značilo to što su se osjećali podržani, da nisu sami u toj mukotrpnoj borbi, da je cijela zajednica uz njih, veli nam Lazarić-Stefanović.
Dodatna je vrijednost čitavog projekta, ističe, što su se u akciju uključili ugostitelji, oni kojima je tih dana promet pao na nulu, ali ipak su odlučili posve besplatno kuhati za one koji su mukotrpno radili. "Istina, mi smo radili svoj posao, koliko god stresan bio, ali oni su napravili taj ekstra-korak i oduševili nas", veli liječnica, dodajući da su ti ručkovi bili svijetla točka u danu punom umora i stresa.
Vjekoslav Vukušić, načelnik pulske Policijske postaje, također hvali ovu divnu inicijativu. Policija je dobivala 15 obroka dnevno.
- To je bilo vrijeme kada se zatvorio naš restoran, ali i svi ostali restorani, dućani, pekare pa ljudima koji su bili u dežurstvima po 24 i 12 sati sigurno nije bilo lako. Posebno jer mnogi od njih nisu smjeli napuštati svoje radno mjesto odnosno pozicije, kazuje Vukušić, napominjući da su se obroci raspoređivali na djelatnike u operativnom dežurstvu i po policijskim punktovima gdje službenici nisu smjeli napuštati radno mjesto i ovo im je bio jedini obrok u danu. Posebno hvali organizaciju ove akcije - pripremljene obroke iz restorana su do sjedišta policije dovozili volonteri Crvenog križa, a policija bi ih dalje razvozila svojim službenicima.
Podsjetimo, na inicijativu Gastro kluba iz Pule i Dragana Jovanovića početkom travnja pokrenuta je akcija u koju su se odmah uključili i drugi ugostitelji iz Pule i s čitave Puljštine te brojni donatori hrane i pića. Nakon što je Gastro klub pokrenuo "humanitarno" kuhanje toplog obroka za dežurne službe na terenu - hitnu medicinsku službu, vatrogasce i policajce, a u priču se uključilo 15-ak restorana, akcija se proširila i na svakodnevnu dostavu hrane Odjelu za infektologiju i djelatnicima covid-odjela u bolnici, pa su se svakog dana kuhala čak 73 obroka za operativce koji su bili na prvoj crti obrane od virusa.
Humana Pula
Jasna Vekić, ravnateljica Crvenog križa Pule, podsjetila se kako je voditelj Gastro kluba Dragan Jovanović ponudio svoju pomoć u obrocima Crvenom križu.
- Kako smo mi i u ovoj teškoj situaciji nastavili s radom u pučkoj kuhinji i isporučivali obroke socijalno ugroženim građanima bez prekida, pazeći na sve propisane mjere, i nastavili dostavu obiteljskih paketa hrane na kućni prag, naša ideja je bila da se obrokom podrže naše žurne službe koje su dežurale i nesebično se davale za sve nas, da bismo što bezbolnije i sigurnije prošli cijelu ovu krizu, doznajemo od Vekić.
Zahvalu upućuje svim vrijednim ugostiteljima i donatorima, kao i Draganu Jovanoviću na pokretanju cijele ove priče. "Sretna sam jako jer se još jednom pokazalo da je naša Pula i naša Istra spremna uvijek u svim situacijama za pomoć svake vrste. Imamo vrlo humane i osviještene ljude", navodi Vekić, upućujući zahvalu i svojim djelatnicima i volonterima koji su radili na terenu i info-telefonu, dobrovoljnim vatrogascima iz Marčane, Fažane, Sutivanca, Pule i Vodnjana koji su priskočili u pomoć, posebno starijima donoseći hranu i lijekove.
- Moramo zahvaliti ljekarni Irene Grahovac, velikoj humanitarki, firmi Garti koja nam je sašila više od tisuću maski, Studentskom zboru na izradi vizira, dr. Loreni Lazarić-Stefanović koja je za naše društvo Crvenog križa uvijek na prvoj liniji, dr. Gordani Antić i njezinom timu hitne pomoći bez čije suradnje Crveni križ ne bi uspio, načelnicima Stožera Ivici Rojniću i pulske policije Vjekoslavu Vukušiću, navodi ravnateljica Crvenog križa Pule.
Vrijedni ugostitelji i donatori
U akciji, koja je trajala mjesec dana, sudjelovali su Gastro klub Pula, Dom za starije "Vita Sana" Ližnjan, Qupola, Boccaporta, Stari grad, Azzri, Punkt, Konoba Da Rocco, Letan, Fantasia, Tivoli, Studentski centar, Hotel Pula, Kažun, Peperoncino, Stancija Buršić, Ulja Chiavalon, mesnice Alverde i Compari, Cafe Monte Rovinj, vinari Arman, Geržinić, Tomaz i Poletti, Ribarska zadruga Poreč, Veterina Andrea Faggiani, Zagrebačka banka Pula, Pašta Marija i Klara Marić, Yo Yo slastice, Agrokoka, glumac Milan Pavlović (Dino Mehmeda Mujkić), Fantasia, Letan, Zigante tartufi, OPG-i Guštin i Milotić, Kaufland, Brionka te pulski Crveni križ.