(Snimila Doria Mohorović)
S prvim danima proljeća, oživjela je pulska tržnica, a lijepo vrijeme motiviralo je građane da odu do markata u nabavku namirnica za ručak. Nakon pojave prvih jagoda o kojima smo nedavno pisali, sada ih ima već na nekoliko štandova - a nama su pažnju privukle one na prvom stolu uz cestu. U košaricama se nude po cijeni od pet eura, kao i na većini štandova, a prodavačica nam otkriva da su iz Poreča.
Uz jagode, proljeće je donijelo i šparuge, koje su već naveliko prisutne na štandovima. Za razliku od onih prvih - šumski izdanci ovih su dana konkretniji. Njihova cijena varira ovisno o debljini, pa se mogu pronaći po 5, 7 ili 8 eura. Od ostalog povrća, blitva i šenon prodaju se po četiri eura, dok je domaći radič, koji se, kaže prodavačica, najviše kupuje, dostupan po osam eura. Rotkvica i mladi luk prodaju se po euro, a ljubitelji artičoka mogu lijepe primjerke ove zeljaste biljke pronaći po cijeni od 2,5 do 3 eura.
Prodaju se rotkvice, šenon, mladi luk... (Snimila Doria Mohorović)
Na pulskoj ribarnici najveći interes i dalje vlada za sardelama, koje su već dva tjedna najtraženija riba među kupcima. U redovima se čeka za malu plavu ribu. Popularna je i njihova cijena - 4 eura po kilogramu. Tuna, pak, drži gotovo uvijek istu cijenu, po 20 eura za kilogram, lignje se prodaju po 21, dok su škampi, kao i uvijek, među najskupljima s cijenom od 40 eura po kilogramu. Brancin i orada stoje 12 eura, a divlje orade, kako je istaknuto "tog jutra ulovljene" mogu se naći za osam eura. Prodavačica na tom štandu, kako se moglo vidjeti, nudi i mogućnost čišćenja na licu mjesta.
Potražili smo ima li plavog raka na pulskoj ribarnici, invazivne vrste koja prijeti našoj morskoj bioraznolikosti, ali koja je, kažu, izuzetna gastro namirnica. Saznajemo da je bio dostupan prošlih dana na jednom od štandova, no trenutno ga nema u ponudi.
Njegovo meso je izuzetno cijenjeno, a stručnjaci preporučuju njegovu veću konzumaciju kako bi se suzbila njegova ekspanzija i zaštitile autohtone vrste.