tradicionalni godišnji skup

CROVIK 2024.: Situacija u kojoj imate manje od četiri milijuna stanovnika i više od 150 isporučitelja vodnih usluga je neodrživa

| Autor: Jelena Milović
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Nakon svečanog otvorenja tradicionalnog godišnjeg skupa Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije CROVIK 2024. u hotelu Park Plaza Histria u Puli, jučer je održan i središnji okrugli stol o efektima završetka okrupnjavanja, naknadama za korištenje voda i ostalim aktualnostima. Uz domaće stručnjake godišnji skup je okupio i vodeće svjetske stručnjake, ukupno više od 750 sudionika, što govori o njegovom značaju.

Korištenje europskog novca

- Teme koje su najznačajnije su okrupnjavanje javnih isporučitelja, gubici u vodoopskrbi, edukacija o vodnom gospodarstvu i brojne druge srodne teme koje ovdje obrađujemo, pojasnio je Marko Eljuga, predsjednik Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije. Što se tiče okrupnjavanja, posao je blizu kraja, kaže, a sve se mora odraditi do kraja godine. Naime, i okrupnjavanje je dio indikatora vezanog uz korištenje Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

- Nije to samo zbog tog indikatora, već zbog nas samih. Primjerice, više od 150 isporučitelja vodnih usluga nemaju jednake kadrovske i financijske sposobnosti. S 41 isporučiteljem vodnih usluga, oni će biti kadrovski snažniji i potencijalno uspješniji u realizaciji brojnih europskih projekata.

Putem NPOO-a, primjerice, izgradilo se ili se gradi 3.000 kilometara vodoopskrbnih cjevovoda, 5.000 kilometara kanalizacijskih kolektora, ali moramo biti još učinkovitiji, a vrijeme realizacije NPOO-a je 31. prosinac 2025. godine, tako da će i ovo biti doprinos ubrzanju i uspješnijoj apsorpciji europskih sredstava, rekao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Smanjiti gubitke vode

- U narednom periodu očekuje nas izgradnja cjevovoda, treba smanjiti gubitke vode, a to traži i bolje upravljanje. I tu je potrebno okrupnjavanje, jer su neki isporučitelji na razini 70 ili 80 posto gubitaka, dok drugi te gubitke drže na razini od 20 posto, što je dobar pokazatelj uspješnog upravljanja i znanja koje bi trebali prenijeti ostalima. Ova integracija okrupnjavanja učinit će nas snažnijim, bržim, jačim i uspješnijim i u realizaciji brojnih projekata iz EU, zaključio je Đuroković.

Okrupnjavanje vodokomunalnog sektora nema alternative, stava je ravnatelj Instituta za vodu Mario Šiljeg.

- S obzirom na samu činjenicu da smo jedna od rijetkih zemalja Europe koja nije integrirala svoje vodne isporučitelje, doista nemamo alternativu. Situacija u kojoj imate manje od četiri milijuna stanovnika i više od 150 isporučitelja vodnih usluga je neodrživa, veli, a na pitanje o konkretnim benefitima za građane, u konačnici to će značiti da voda neće poskupjeti koliko bi poskupjela ukoliko se integracija ne bi dogodila, pojasnio je Šiljeg.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter