nešto smrdi

Građani jutros osjetili smrad, mislili da je iz cementare. Calucem: Emisije su unutar propisanih granica

| Autor: Glas Istre
(Foto Sendi Smoljo)

(Foto Sendi Smoljo)


Pulska tvornica cementa Calucem danas ujutro je primila pritužbe građana koji su osjetili smrad. Obzirom da ovo nije prvi put da se građani žale na neugodne mirise, uprava Calucema je odgovorila, a priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Na temelju pritužbi građana zaprimljenih u jutarnjim satima 23. listopada 2024., želimo potvrditi da su emisije unutar propisanih zakonskih granica. Prema našim internim podacima i mjerenjima nije zabilježeno nikakvo pojačano ispuštanje dima ili prašine niti su u našem postrojenjima 

zabilježene neuobičajene aktivnosti. Sve emisije redovito nadziremo kako bismo osigurali  usklađenost s ekološkim standardima. Podaci o mjerenjima dostupni su na stranicama  Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije. 

Također, važno je napomenuti da kondenzacija koja nastaje pri izlasku toplih dimnih plinova iz  dimnjaka u dodiru s hladnim zrakom može uzrokovati pojavu vidljive parne perjanice, što je  pogotovo izraženije u zimskom periodu godine. 

Naša poslovanja provode se prema najvišim standardima, što potvrđuju i brojni certifikati koje  posjedujemo, uključujući ISO 9001, ISO 45001, ISO 50001 i ISO 14001. Provodimo i niz ključnih  projekata i investicija s ciljem smanjenja utjecaja na okoliš i poboljšanja kvalitete života  lokalnog stanovništva, od kojih će se većina provesti u 2024. i 2025. godini: Odsumporavanje i  smanjenje SO2 emisija, Smanjenje emisije prašine na glavnim filterima, Smanjenje emisije prašine  u ostalim dijelovima tvornice, Smanjenje emisije buke prema naselju, Prelazak na prirodni plin i  Projekt "Zelena tvornica. Napredak na projektima bit će predstavljen lokalnoj zajednici na  sljedećem sastanku planiranom za siječanj 2025. godine. 

Svi građani koji imaju dodatna pitanja ili komentare mogu se obratiti putem e-maila na  [email protected]

Sa 158 zaposlenika i sa 100. godina postojanja, Calucem je ključan dio industrijske tradicije Pule  i Istre te značajno doprinosi Gradu Pula i Istarskoj Županiji. Briga za zajednicu i zdravlje naših  zaposlenika i građana ostaje naš prioritet", poručili su iz Calucema. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter