Traje dva dana

Najavljen "Susret prijateljstva": Sportsko-rekreativni i kulturni susret osoba s intelektualnim teškoćama

| Autor: Glas Istre
(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)

(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)


Dana 29. i 30. listopada održati će se 19. sportsko – rekreativni i kulturni susret osoba s intelektualnim teškoćama “Susret prijateljstva”.

Udruga roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije – Pula u suradnji sa Dnevnim centrom za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula organiziraju susret prema sljedećem programu:

U Domu hrvatskih branitelja, u srijedu, 29. listopada, na kulturnom programu je u 9 sati svečano otvaranje: dramski, glazbeni, plesni i recitatorski nastupi udruga, ustanova, škola i vrtića.

U Domu Mate Parlov u Puli, u četvrtak, 30. listopada program će uključivati kuglanje i boćanje. Svečano otvaranje počinje u 9 sati, zatim same igre u 9.30, a proglašenje pobjednika je predviđeno za 11.30 sati.

Udruga roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije:

– Pula je dragovoljna, humanitarna, socijalna i neprofitabilna udruga državljana Republike Hrvatske, a okuplja i udružuje djecu, mlade i odrasle osobe s intelektualnim, mentalnim, tjelesnim ili osjetilnim oštećenjima i njihove roditelje, te žrtve obiteljskog nasilja, djeca i mladi bez roditeljske skrbi, i druge socijalno isključene i marginalizirane osobe zbog zaštite, pružanja pomoći i podizanja kvalitete življenja. Udruga je osnovana 1991. godine s ciljem informiranja članova o mogućnostima ostvarenja zakonskih prava, pružanja socijalne, zdravstvene i materijalne pomoći, te pružanja psihosocijalne rehabilitacije i integracije članovima u širu društvenu zajednicu. Udruga broji 337 članova od toga 135 invalidnih osoba od 16 do 75 godina.

U cilju razvoja svijesti o pravima i slobodama izoliranih i marginaliziranih društvenih skupina i doprinosa izjednačavanju njihovih mogućnosti s mogućnostima drugih građana, osmišljena je ideja da udruga svake godine u studenom organizira sportsko-rekreativni i kulturni susret osoba s intelektualnim teškoćama pod nazivom „Susret prijateljstva“ na kojem sudjeluju udruge, ustanove, škole i vrtići iz RH i Slovenije. Susret se sastoji od glazbeno-scenskog i sportsko-rekreativnog programa. Glazbeno-scenski program je sastavljen od dramskih, plesnih i glazbenih točaka koje na izmjenično izvode osobe s intelektualnim, psihosocijalnim i tjelesnim teškoćama, te djeca predškolske i školske dobi. Sportsko-rekreativni program je sastavljen od natjecanja sudionika u kuglanju i boćanju.

Događaj financijski podržavaju Istarska županija, gradovi Pula, Vodnjan, Rovinj, Poreč te općine Funtana, Medulin, Marčana, Fažana, Sv. Lovreč, Tinjan, Barban, Brtonigla, Bale, Svetvinčenat, Ližnjan, Pićan i Motovun. Također, mnogi donatori, među kojima su ACI, Podravka, Zaklada „Hrvatska za djecu“ i Izo d.o.o. Balići, prepoznali su važnost ovog susreta i pružili svoju podršku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter