Nathalie Rayes

FOTO / Američka veleposlanica u posjetu Puli: "Pula je predivan grad. Bila sam ljetos na koncertu u Areni i oduševljena sam"

| Autor: Glas Istre
(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)


Gradonačelnik Pule Filip Zoričić primio je danas u prvi službeni posjet novu veleposlanicu Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Nathalie Rayes koja je na ovu funkciju imenovana u siječnju ove godine.

Veleposlanica Rayes na prijem je stigla u pratnji treće tajnice Sonie Hatfield, političkog savjetnika Kruna Badela te Duske Lastric Duric iz protokola, dok su uz gradonačelnika Zoričića na prijemu prisustvovali pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Ivana Sokolov, zamjenik pročelnika Službe Gradonačelnika i Gradskog vijeća Igor Jovin te ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

"Vaš entuzijazam i posvećenost odgovornoj funkciji koju obnašate su zaista dojmljivi i stoga nam je izuzetno drago što ste danas ovdje kako bismo Vama i Vašim suradnicima mogli predstaviti naš grad. Pula je grad bogate povijesti, tradicije, grad kulture, filma. Naša Arena je jedna od najljepših svjetskih pozornica na otvorenom, imamo predivne plaže i čisto more, nevjerojatno bogato kulturno nasljeđe koje njegujemo i kojim se ponosimo“, rekao je uvodno gradonačelnik Filip Zoričić.

Veleposlanica Rayes zahvalila je na riječima dobrodošlice otkrivši kako ovo nije njezin prvi posjet Puli.

"Pula je predivan grad. Bila sam ovdje ljetos na koncertu u Areni i oduševljena sam. Gdje god pogledam, vidim tragove bogate prošlosti i to je zaista poseban osjećaj. U Pulu se planiram vraćati s obitelji kako bismo bolje upoznali ovo područje i uživali u svemu što nudi. Jučer smo imali susret s Amerikancima koji ovdje žive i koji su rekli da je ovo predivno mjesto za život", poručila je veleposlanica Rayes.

Nakon uvodnih riječi, predstavljeni su neki od važnijih aktualnih projekata koji se tiču područja kulture, mladih i socijalne skrbi, a veleposlanicu Rayes je posebno zanimao Housing first model zbrinjavanja beskućnika koji je predstavila pročelnica Ivana Sokolov.

"Pula je prvi grad u Hrvatskoj i regiji koji ima prenoćište za beskućnike ovakvog tipa kao i prvi grad koji je uveo novi model trajnog zbrinjavanja beskućnika“, rekla je pročelnica Sokolov koja je potom predstavila i Zakladu za sport kao oblik podupiranja mladih sportaša.

Pulu kao grad kulture predstavio je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

"Realizirali smo brojne projekte s ciljem pružanja što raznovrsnijih sadržaja građanima i posjetiteljima te stvaranja nove kulturne infrastrukture u Puli. U nekadašnjoj srušenoj crkvi Sveta Srca danas imamo jedan od najljepših izložbenih prostora u Hrvatskoj. Stoljećima zapušteno Malo rimsko kazalište rekonstruirali smo i pretvorili u jedinstvenu pozornicu na otvorenom, a potpuno je obnovljena i zgrada muzeja u kojoj se intenzivno radi na novom muzejskom stalnom postavu", zaključio je Darko Komšo.

Podsjetimo, Nathalie Rayes je 10. siječnja 2024. godine, pred potpredsjednicom Kamalom Harris, prisegnula na dužnost veleposlanice Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj. Ostvarila je istaknutu karijeru u javnoj službi, a do nedavno je bila predsjednica i glavna izvršna direktorica nevladine organizacije Latino Victory. Prije toga je bila potpredsjednica za odnose s javnošću korporacije Grupo Salinas u Sjedinjenim Američkim Državama i izvršna direktorica zaklade Fundación Azteca America. Ranije u svojoj karijeri upravljala je radom Ureda gradonačelnika Los Angelesa za međuvladine odnose, međunarodnu trgovinu i protokol te je osnovala prvi gradski Ured za useljenička pitanja.

Također, služila je kao istaknuta članica odbora Instituta za mir Sjedinjenih Američkih Država u koji ju je imenovao predsjednik Biden, odbora Međunarodnog centra za znanstvenike Woodrow Wilson u koji ju je imenovao predsjednik Obama. Dobitnica je priznanja za mnogobrojne doprinose javnoj službi, uključujući nagradu AL DÍA Archetype Ambassador Manuel Torres. Časopis People en Español  uvrstio ju je među 25 najmoćnijih Latinoamerikanki u Sjedinjenim Američkim Državama, a časopis Hispanic Executive uvrstio ju je među 10 najboljih lidera. Portal Huffington Post je u 2015. godini veleposlanicu Rayes istaknuo na svom popisu 40 najutjecajnijih Latinoamerikanaca u vanjskoj politici, mlađih od 40 godina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter