dan kravate

Prije 21 godine oko Arene svezana najveća kravata na svijetu: Imala je 800 kilograma i uvela nas u Guinnessovu knjigu rekorda

| Autor: Glas Istre
(Snimio Duško Marušić/Pixsell)

(Snimio Duško Marušić/Pixsell)


Simbol hrvatskoga identiteta, kravata je istovremeno i simbol temeljnih ljudskih vrijednosti te sjajan primjer stvaralačke razmjene i prožimanja među raznim narodima koji su kroz povijest utjecali na njezin razvoj.

Dana 18. listopada 2003. Arenu je ukrasila – kravata. Taj je važan trenutak ukorijenio "kravatu u Puli", a na taj se dan već godinama u Hrvatskoj i svijetu obilježava Dan kravate, čime se Hrvatska – "Domovina kravate" i Pula promoviraju u svjetskim razmjerima.

(Snimio Duško Marušić/Pixsell)(Snimio Duško Marušić/Pixsell)

Taj događaj sigurno i danas budi sjećanja mnogih Puležana koji su na licu mjesta pratili spektakularni i riskantan tijek izvedbe instalacije. Simbolički povezavši stari i novi vijek, ova instalacija, autorsko djelo Marijana Bušića, realizirana uz potporu Grada Pule i tadašnjega gradonačelnika Luciana Delbianca, izazvala je izvanrednu pozornost svjetskih TV postaja i drugih medija, ostvarivši s oko milijardu gledatelja planetarnu promociju grada Pule i Hrvatske.

Pet godina kasnije, 2008. godine, Hrvatski sabor proglasio je 18. listopada Danom kravate u RH. Od tada se taj spomendan svečano obilježava u raznim sredinama Hrvatske i u svijetu. Značajno je da se u Puli od početka svečano obilježava uz potporu i sudjelovanje gradskih i županijskih vlasti. U prigodnim programima osobito sudjeluju učenici i učenice pulskih osnovnih i srednjih škola.

(Snimio Duško Marušić/Pixsell)(Snimio Duško Marušić/Pixsell)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter