20. Obljetnica kravate oko Arene

Nekoć samo facol, sada spomenik jedinstva

| Autor: Nina Petrović
(Snimila Nina Petrović)

(Snimila Nina Petrović)


Ovaj tjedan, obilježena je dvadesetogodišnjica od instalacije slavne rekordne kravate oko Arene. Povodom obljetnice održala se izložba i promocija knjige autorice Branke Bezić Filipović pod nazivom "Hrvati ujedinjeni kravatom".

Izložba je svečano otvorena u Domu hrvatskih branitelja u Puli a prije same uvodne riječi izvedena je pjesma "Facol" koju je po tekstu Daniela Načinovića uglazbio pulski kantautor Bruno Krajcar.

Knjiga autorice Branke Bezić Filipović napisana je trojezično, na hrvatskom, engleskom i španjolskom jeziku. Namjera joj je bila, kako sama ističe, upoznavanje mladih diljem svijeta s činjenicom da je Hrvatska domovina kravate. Napomenula je da se nada kako će se smanjiti broj odlazaka mladih u druge zemlje te kako će, oni koji već žive u inozemstvu, ubrzo vratiti svojoj domovini.

(Snimila Nina Petrović)(Snimila Nina Petrović)

Sama inicijatorica izložbe je predsjednica Američkog hrvatskog kongresa i civilna predstavnica u Ujedinjenim narodima u New Yorku Nada Pritisanac Matulich kojoj je glavni cilj povezivanje svjetskih sveučilišta kroz projekt "Kravata".

Sada već davnu 2003. godinu obilježilo je postavljanje 800 metara dugaćke kravate oko Arene. Kravata je bila teška približno 800 kilograma i široka 8 metara. Kao najveća i najduža kravata do sada, ušla je u Guinessovu knjigu rekorda. Nakon toga, Hrvatski je sabor 2008. godine datum 18. listopada proglasio Danom kravate u Republici Hrvatskoj.

(Snimila Nina Petrović)(Snimila Nina Petrović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter