(Snimio Zoran Oljača)
Krajem tjedna za mnoge je pazarni dan. Tako je bilo i krajem tjedna kada smo, osim domaćih, vidjeli i prve turiste. Doduše, oni, đirivajući po markatu i ribarnici, više gledaju, nego što kupuju. Kao da su u nekakvom muzeju, ali gdje se ulaz ne plaća. To su nam i potvrdili neki prodavači u ribarnici i na području "zelenog trbuha" grada.
A da se imalo što kupili, imalo je! Šparuge su i dalje tema, a tema su i jagode. Ove su godine šparuge stizale na rate jer je dugo vremena bilo hladno i nije bilo puno kiše, barem do posljednjih dana. S druge strane, sada ih ima dosta pa se i cijena, baš kako se i pričalo, s početnih osam eura za mići mac polako spušta. Naravno, rad uložen u sakupljanje divljih izdanaka nije usporediv s radom na poljima. Istina je da ne ulažete ništa osim vlastitog vremena i količine goriva potrebnog da obavite krug »češljanja« šipražja od Marčane do Medulina, ali također je istina da je vrijeme novac i da je gorivo, odnosno benzin skup.
(Snimio Zoran Oljača)
I to objašnjava formiranje cijene dragocjenog pupoljka. Cijena se donedavno kretala od 5 do 10 eura po macu, ovisno o njegovom promjeru ili debljini. U svakom slučaju, neki koji kupuju to smatraju pretjeranim, a oni koji prodaju drže čak normalnim. Kao i obično, spor oko cijena je aktivnost koja odražava osobna mišljenja i interese svakog pojedinog kupca. Mi smo, neki dan, naišli na jednu stariju prodavačicu koja je mići mac prodavala za 5, a veći za 7 eura.
Kao što smo nedavno pisali, među sezonske prvine, koje rado kupujemo, su jagode. Do prije par dana imali smo one uvezene iz Grčke. Cijena, nažalost, nije među najpovoljnijima. Koštale su 10 eura po kilogramu ili 5 eura za pola kilograma, kako prodavačice više vole reći. Ove uvezene iz Grčke više nismo primijetili, ali smo primijetili ove domaće - Vrgoračke. Njima je cijena za euro niža. Dakle, za po kile morate izdvojiti 4 eura, što znači da je za kilogram potrebno izdvojiti 8 eura. Artičoke koštaju 2 eura, za grašak 4 i 5 eura po kilogramu, mladi krumpir 2 i pol eura, vezica rotkvica ili mladog luka je euro, novi češnjak od jedan do pet eura, ovisno o kombinacijama, s lučicom u »trisu«, mali, srednji ili veći.
Uostalom, još uvijek živimo od zimskih zaliha jeftinijeg voća i povrća. Stari sezonski krumpir stoji euro i osamdeset centi, kupus dva eura, savojski kupus i mrkva tri, cvjetača i brokula četiri eura. Crveni radič, koji od Božića nije promijenio cijenu ni za cent, svaki dan košta 8 eura po kilogramu. Ječam, spelta i sušeni grah koštaju 6 eura po kilogramu, slanutak je 8. Cijena jabuka varira od 1,60 do 2,50 eura, a klementina ne prelazi tri eura po kilogramu.
Otkako je počela sezona, štandovi u ribarnici počeli su se puniti. Sve je više prodavača, ponuda je veća, a počeli su je obilaziti i prvi turisti. Međutim, cijena sardele uvećana je za euro. Kažu da je vrijeme bilo loše pa je nije bilo, a mi mislimo da je razlog što sada košta 5 eura taj što je počela turistička sezona.
Za kilogram inćuna morate izdvojiti 4 eura. Iako svi kažu kako je sardela hraniteljica obitelji, za inćun kažu da je poslastica jer se nekada, zbog omega 3 kiselina, preporučala kao prehrana za djecu. Uglavnom, kilogram kadela stoji 13 eura, orada 16, a brancin 18 eura po kilogramu. Škarpine za brodet su 10, manji brancini 12, a velika škarpina 25 eura. List košta 20, oslić 12 eura, salpica košta 6, a zero 8 eura po kilogramu.