promocija pravilne prehrane

FOTO / Školarci OŠ Vidikovac degustirali i odabrali zdrave obroke koji će im se naći na meniju

| Autor: Doria Mohorović


Kolač od banane, crumble od jabuke, polpete s ribanim jabukama i sjemenkama, voćni frape, energetske pločice - ove su zanimljive i zdrave međuobroke školarci Osnovne škole Vidikovac imali priliku degustirati, ocijeniti i odlučiti koji će se od njih naći na školskim jelovnicima.

Sada već tradicionalna promocija pravilne i uravnotežene prehrane kod djece školskog uzrasta, koja obuhvaća promociju zdravih školskih međuobroka, uključivanje novih jela u školske jelovnike kao i edukaciju kuhinjskog osoblja svih škola kojima je osnivač Grad Pula, održana je jutros u blagovaonici OŠ Vidikovac u sklopu njena 8. izdanja. Jela su sastavili nutricionisti iz Savjetovališta za prehranu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske Županije (NZZJZIŽ), uz pomoć glavnih kuhara škola.

Među degustatorima koji su nakon kušanja jela zvjezdicama na listiću označili koliko im se međuobrok svidio ili nije, bili su petaši Aleksej i Mateo. Otkrili su da im je favorit crumble od jabuke i frape, a moglo se vidjeti da se okus ovih svježe pripremljenih obroka svidio i drugoj djeci.

Uz spomenuta dva jela, koja su i najbolje rangirana, treći najbolje ocijenjen bio je biskvit s voćem. Ipak, treba priznati, bilo je tu i nekih jela koja se djeca nisu dopala, a većinom su bila na bazi orašastih plodova.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Aleksandar Stojanović, ravnatelj NZZJZIŽ, istaknuo je da je ove godine, uz promociju zdravih međuobroka, fokus na smanjenju prehrambenih ostataka hrane u osnovnim školama.
- Ovo je 8. susret s pulskim osnovnim školama. Počeli smo u 2013. godine i u početku je to bila promocija kojom se nastojalo što veći broj djece motivirati da se hrane u školi, odnosno da izbjegnemo taj dio izvanškolske prehrane. Tih godina je bilo bitno i urediti sanitarno-tehničke, uvjete i sustave sigurnosti hrane.

Ove godine smo išli jedan korak dalje. Većina današnje promocije se bazirala na boljoj iskoristivosti hrane, na manjem bacanju hrane, na stvaranju zdravih međuobroka koji bi bili put u sastavni dio kasnijih obroka, kaže Stojanović uz napomenu da je prehrana iznimno bitna za osnovnoškolsku populaciju, što pokazuju i podaci nastavnih Zavoda za javno zdravstvo.

- U našoj preventivnoj školskoj medicini, na primjer, na dječjim sistematskim pregledima imamo više od 20 posto preuhranjene djece, dakle djece sa prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilom djecom. I to je najčešće kod sistematskih pregleda u prvom razredu osnovne škole, što znači da djeca već kod upisa u škole dolaze sa prekomjernom tjelesnom težinom.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

I ova sama manifestacija je dio bitnoga za uspostavljanje nekih rituala normalne pravilne prehrane, kao i tjelesne aktivnosti, jer znamo da je prekomjerna tjelesna težina kasnije uzročnik kroničnih nezaraznih bolesti, koje su, nažalost, najveći uzročnik bolesti u svijetu i kod nas, ističe Stojanović.

Odgovara da školske jelovnike Nastavni zavod u suradnji s Gradom Pulom, a i s ostalim gradovima Županije, kontinuirano nadzire više od 20 godina, a otkriva i da su zadovoljni s obrocima koji se u školama nude djeci za marendu, kao i u produženom boravku.

Ivana Sokolov, gradska pročelnica za društvene djelatnosti i mlade istaknula je da su u najvećoj pulskoj osnovnoj školi, koja broji 620 učenika, skupili kuhare 11 osnovnih škola, koji su uz stručno vodstvo Zavoda učili kako pripremati zdrave međuobroke, ali i na koji način smanjiti ostatke bilo od svježeg voća ili ostalih namirnica.

- Djeca najčešće na prvu odbijaju obroke ako čuju da je nešto zdravo. Cilj je da na neki način te mitove o prehrani suzbijemo i da djeca od najranije dobi nauče kako i ono što je zdravo može biti i ukusno, nutritivno bogato i zbog čega je važno da to konzumiraju, kaže Sokolov. Kuhinjsko osoblje saznalo je i korisne informacije o rokovima valjanosti na proizvodima, o načinima čuvanja pojedinih namirnica, kao i razne ideje kako pripremiti obroke na način da se namirnica i hrana maksimalno iskoriste.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Ravnateljica OŠ Vidikovac Ana Bačić istaknula je zadovoljstvo što je škola imala priliku biti domaćin promocije i edukacije o zdravoj prehrani, i to po drugi puta.

- Drago mi je da se kuharice mogu povezati, imati priliku upoznati se, kuhati i nešto zajedno napraviti, a sigurno će se nešto od ovoga naći u školskim marendama, govori Bačić dodajući da 570 učenika škole marenda svaki dan, od čega je 300 kuhanih marendi i 270 u stilu švedskog stola, a kuharice ponovno potom kuhaju za produženi boravak.

Otkrila je da djeca nešto teže prihvaćaju zelenu boju namirnica, no nada se da će im u tome roditelji pomoći kod kuće, dok će se za ostale boje pobrinuti školsko kuhinjsko osoblje.

Uz degustaciju, školarcima i gostima podijeljen je letak "Nešto više o voću na jednom mjestu" koji govori o korištenju svježeg i sušenog voća na malo drugačiji način s naglaskom na smanjenje bacanja hrane i reduciranje otpada. Letak će biti podijeljen i roditeljima na roditeljskim sastancima tijekom prvog tjedna nastave.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter