strogo zaštićena vrsta

Turisti iz mora na Fiželi izvadili perisku

| Autor: Glas Istre
(Snimio čitatelj)

(Snimio čitatelj)


U redakciju Glasa Istre javio se ogorčeni čitatelj s nemilim prizorom od subote. Naime, u moru na plaži Fižela u Puli češki su turisti naišli na, ni više ni manje, perisku. Ova školjka sve je češće na meti "sakupljača", turista koji "ne znaju" da je zaštićena a izlov te posjedovanje strogo zabranjeni, pa se neki tako čak i hvale snimkama na društvenim mrežama.

Plemenita periska je endem Sredozemnog mora te je rasprostranjena u cijelom Jadranskom moru i najčešće se može pronaći između 2 i 30 m dubine. Kako se radi o najvećem mediteranskom školjkašu koji može narasti i do 120 cm, jedan je od atraktivnijih školjkaša hrvatskog podmorja.

Ukupan broj potvrđenih živih jedinki duž cijelog Jadrana iznosi tek 30-ak jedinki, a najviše ih je na području sjevernog Jadrana. Ima ih toliko malo da i Ministarstvo zaštite okolišta dijeli nagrade ako prijavite lokaciju periske bilo gdje u Jadranu u sklopu akcije "Jeste li ih vidjeli?".

Periska je strogo zaštićena vrsta prema istoimenom Pravilniku, a dodatne regulative proizlaze iz Zakona o zaštiti prirode kojim je zabranjeno "zabranjeno namjerno hvatanje ili ubijanje, uznemiravanje, uništavanje, oštećivanje ili uklanjanje njihovih razvojnih oblika, oštećivanje ili uništavanje područja njihova razmnožavanja ili odmaranja, držanje, prijevoz, prodaja, razmjena te nuđenje na prodaju ili razmjenu živih ili mrtvih jedinki".

Kazne se za fizičke osobe kreću od 7 do 30 tisuća eura, što se čini i premalo uzimajući u obzir da su ovakvi incidenti sve češći. Pitanje je kako bi se ovi turisti osjećali da odu kući "lakši" za desetak tisuća eura. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter