Đir po mrkatu

FOTO / Na tržnici na Verudi i kupci i prodavači željno iščekuju preuređenje

| Autor: Jelena Milović
(Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)


Grad u gradu, kako je vole zvati njeni stanovnici, Veruda zajedno s tržnicom živi neki poseban život, tako svojstven ovom kvartu. Upravo je tržnica na Verudi sa svim svojim popratnim sadržajima mjesto prepuno kao košnica, uvijek puno žamora i nekog specifičnog pulsa grada. Nakon što smo se odmakli od gradske tržnice u centru, odlučili smo provjeriti kakva je ponuda ove zelene tržnice, ali i cijene te saznati na licu mjesta što misle o skorašnjem uređenju njihova »dnevnog boravka« - natkrivanju tržnice za koje su u više navrata i sami apelirali.

Prodaja ide, ali osjeća se kriza

Tržnica ima solidnu ponudu, a prema viđenom i svoje stalne kupce. Blitva se prodaje za 4 eura po kilogramu, koliko stoji i kilogram malancana. Ista je cijena i za zelenu salatu, krastavac, kao i za crveni luk, dok kupus košta dva eura za kilogram, koliko dođe i tikvica. Rajčica košta 3 eura, a češnjak 50 centi po komadu. Fažol ćete platiti 5 eura za kilogram, koliko košta i kilogram kukuruza. Kad smo kod voća, domaća kruška i domaća breskva imaju cijenu od 4 eura po kilogramu, a to je cijena i bijelog grožđa. Na tržnici Veruda ima i lubenica čija je cijena 1,30 eura po kilogramu. Šljive su 3 eura, a jabuka, marelica i nektarina po 5 eura za kilogram. S obzirom da su neki smokve jedva dočekali, za njihovu informaciju, cijena na ovoj tržnici je 8 eura za kilogram.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Na pitanje cjenkaju li se ljudi, prodavačica nam veli da i ne u nekoj velikoj mjeri, ali da i ona sama procjeni ako je netko stvarno u teškom stanju pa im izađe u susret s nekim malim popustom. Međutim, na razgovor o cijenama komentira i kako ljudi strašno puno govore upravo o cijenama hrane, premda je i sve ostalo poskupjelo. Istovremeno, neki se ne odriču raznih trgovina i kafića u kojima ostavljaju pozamašne iznose, dok na hrani, po svemu sudeći, štede poprilično. Cijela priča s cijenama trebala bi biti održiva i ova prodavačica je svjesna da su cijene skočile u nebesa, ali budući da je i njima sve otišlo vrtoglavo gore, teško je prevaliti svu odgovornost na trgovce.

Prodaja ipak ide, vele nam prodavačice s kojima smo porazgovarali, a težinu krize i one konstantno osjećaju. Unatoč svemu, na ovoj tržnici vlada nekakav sklad koji ništa ne može narušiti, ali daleko od toga da je sve bajno.

- Mjesečno za dva štanda plaćam 158 eura, plus 12 eura dnevno. Treba to zaraditi! S tim iznosom ne dobivam ništa posebno, već samo mjesto, govori nam jedna od njih i detektira problem zbog kojeg se uskoro i kreće s natkrivanjem tržnice. Naime, nema tome dugo da smo na istom ovom mjestu razgovarali na temu nemogućih uvjeta zbog loše nadstrešnice u obliku lima, koja ne samo da propušta sunce pa se osjećaju kao u pećnici, već ih ne štiti ni od kiše od koje se, zbog prokišnjavanja na sve strane, često nemaju gdje skloniti.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

- Rečeno nam je da će to krenuti negdje u rujnu, pa će nas preseliti na gornje parkiralište, kao što je to bilo kad su bili radovi na trgu. Sjećam se da je i tada bilo u pitanju nekih par mjeseci, a najava je da će radovi biti gotovi do kraja godine. Ne bojim se da će nam zbog izmještanja pasti posao, ali se veselim promjeni koju zazivamo već godinama. Samo da ne ostane isključivo na obećanju, govori nam jedna od prodavačica, već pomalo skeptična prema svim obećanjima. Smatra kako se tržnica trebala srediti puno prije, još u vrijeme kad se sređivao Trg kralja Tomislava, ali tko nju pita, sarkastično će.

Prodavačica Danira Bilić 15 je godina na ovoj tržnici i prodaje vlastite proizvode. I ona će jedva dočekati da se izvrši obećano, a drži da su to i zaslužili, kao tržnica jednog ovakvog kvarta kao što je Veruda.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Uskoro kreću radovi

- Ovi uvjeti koji sad vladaju ne smetaju samo nama, prodavačima, već i kupcima koji se zbog toga ovdje rijetko duže zadržavaju, opisuje gospođa Danira direktan utjecaj uvjeta na samo poslovanje.

Sve će, čini se, biti puno bolje nakon radova koji nam predstoje. Naime, gradsko poduzeće Pula usluge i upravljanje objavilo je javni poziv za prikupljanje ponuda za natkrivanje tržnice Veruda koja bi do kraja godine trebala dobiti novo ruho. Za izvođenje radova ishodovana je građevinska dozvola koja je početkom srpnja postala pravomoćna. Otvaranje ponuda za izvođenje radova održat će se 27. kolovoza, a početak radova predviđen je nakon turističke sezone.

- Nakon što smo postavili rampu za osobe s invaliditetom, uredili javnu površinu i obližnje stepenice, slijedi uređenje sanitarnog čvora i natkrivanje zelene tržnice na Verudi kojoj gravitira doista veliki broj naših sugrađana. Bit će to uređena tržnica koja će zakupcima i kupcima ujedno pružati i zaštitu od sunca ili kiše, najavio je gradonačelnik Filip Zoričić, a već se može i pretpostaviti tko će se konačnim izgledom najviše i razveseliti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter