razgovor s voditeljicom kina valli

Nataša Šimunov: Pulska publika ima veliko filmsko znanje i prenosi ga na mlađe naraštaje

| Autor: Ian Tataj
(Foto: Promo)

(Foto: Promo)


Circolo Classic program je koji sada već ulazi u pulsku tradiciju i tradiciju Kina Valli kao takvog, a Nataša Šimunov koja je za kormilom kina oko dvije godine nastavlja tu tradiciju.

Klasici

Govorimo s njom o tome tko sastavlja taj zanimljiv program, koji je proces odabira naslova, te doznajemo ponavlja li se kada koji naslov ili je uvijek na repertoaru nešto »svježe«, ako se o tome može tako govoriti; i još mnogočemu.

- Koncept koji je postavljen već s prvim izdanjem, s iznimkom prošle godine kada su filmski klasici isključivo bili posvećeni 70. obljetnici festivala i klasicima koji su bili prikazani tijekom 70 godina Festivala, oslanja se na europske i svjetske filmske klasike, tako je i ove godine. Važno nam je svakako da uvijek uključimo i nekoliko talijanskih naslova zbog naravno neizmjerno bogate i slavne talijanske kinematografije i velikih redatelja, ali i zbog mjesta gdje se program odvija, terase Circola - Zajednice Talijana, kaže Nataša Šimunov.

(Foto: Promo)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Ove godine u suradnji s Vallijem, filmove iz programa odabrao je Marko Rojnić, koji iza sebe ima veliko iskustvo i filmsko znanje, radio je dugi niz godina kao voditelj kina Tuškanac u Zagrebu i kao profesor na Akademiji dramske umjetnosti i Sveučilištu Vern.

- Za sada se naslovi još nisu ponovili što ne znači ako se program nastavi još dugi niz godina da se filmovi neće ponoviti jer ipak dolaze neke druge generacije i neki novi gledatelji, a klasik uvijek ostaje klasik koji i dalje treba svoj život uz stare i nove gledatelje. Isto tako pri selekciji vodimo računa koji su nam naslovi dostupni odnosno za koje naslove možemo dobiti prikazivačka prava s obzirom da su to sve naslovi koji nisu u redovnoj distribuciji i nemaju svi zastupnika u Hrvatskoj, kaže Šimunov, a daje i pokoju svoju preporuku, iz programa.

- Svakako bih izdvojila »Amarcord«, »Kradljivce bicikla«, Tko se boji »Virginije Woolf« i »Pasje poslijepodne«. De Sica je napravio toliko izvrstan film da ga mogu gledati i djeca i odrasli na jedan posve drugačiji način, vračajući nas u Rim nakon Drugog svjetskog rata u doba velike nezaposlenosti i neimaštine, izvanredna Elizabeth Taylor u ulozi Marthe i fotografija u filmu ne propuštaju se na velikom platnu, Ala Pacina gledamo u jednom od najvećih ostvarenja redatelja Sidneyja Lumeta koji je ovaj film toliko realistično iznio uz puno improvizacije na setu prilikom samog snimanja. Teško je izdvojiti naslove jer su svi vrijedni jednako vrijedni pažnje, naznačuje Nataša Šimunov.

Interes za stare filmove

Ovogodišnji je program već, čini se, rasprodan, a jači su naslovi pod egidom Fellinijeva »Amarcorda« i, recimo, »Kradljivaca bicikala« Vittorija de Sice, koje i sama voditeljica kina preporučuje. Toliki interes za stare filmove zacijelo nije tek tako u modernom svijetu? Je li to povratak starih vrijednosti?

- Istaknula bih kako Circolo Classic nije samo značajan zbog svoje programske vrijednosti i selekcije filmova on ima puno dublju poruku, a to je očuvanje filmske baštine. Svi ovi filmovi snimljeni su na 35mm vrpci koja je danas već na neki način povijest kada govorimo o današnjem digitalnom načinu snimanja filmova. 

(Foto: Promo)(Foto: Promo)

Filmska kultura i građa ostavljena nam je u nasljeđe i vrijedna je naše pažnje i divljenja, time odajemo poštovanje filmski stvarateljima i filmskoj baštini. Svi ovi filmovi danas su digitalizirani, ali samo zahvaljujući brojnim arhivima u Europi i svijetu koji brinu o arhivskoj filmskoj građi i njenom očuvanju.

Pula je filmski grad, kino se od 2008. kada je renovirano trudi odgajati svoju publiku koja već ima uporište kao vrlo kritična publika zbog Filmskog festivala. Pulska publika je publika koja ima veliko filmsko znanje i koja prepoznaje kvalitetu i prenosi ga na mlađe naraštaje. Naši programi poput Filma u školi, Filmova za sva vremena, Kina 15 +, Matineja za umirovljenike redovito i kontinuiramo obrazuju publiku koja je ujedno i publika Circolo Classic programa. Naravno da nam i ljeto i ljetna sezona pogoduje i privlači turiste koji također rado dođu pogledati filmske klasike, kaže Šimunov.

Mada u samom kinu igra film »Deadpool i Wolverine«, projekcija je relativno malo – pitamo se je li zato jer su svi na plaži, i ne isplati se pokretati čitav pogon kina za ljetne dane? Ipak je sada nakon obnove puno svježije biti u kinu no li negdje vani...

- »Deadpool i Wolverine« počeli su s prikazivanjem u kinima 25. srpnja, što znači da je film u Puli u drugom kinu već igrao cijeli tjedan u različitim terminima, a kod nas stigao u 2. tjednu od otvaranja. Kino Valli je kino s jednom dvoranom i kreiraju se programi za publiku od najmlađe do najstarije dobi, moramo se svima prilagoditi, ponuditi više naslova u jednom danu, a u ljetnim mjesecima prema dosadašnjem iskustvu gledatelji ipak manje posjećuju kino dvorane jer postoje ljetna kina, to je većinom i period godišnjih odmora i ljudi bez obzira na vrućine vole biti na otvorenom.

To naravno ne znači da ovaj naslov neće dobiti još poneku dodatnu projekciju u našem kinu. U kolovozu smo puno termina u kinu ostavili prazno jer nam je kino rezervna lokacija u slučaju kiše za Circolo Classic pa ćemo ovisno o vremenskoj prognozi ubaciti i dodatne projekcije nekih filmova. Također već duže vrijeme imamo program koji se zove Propustili ste/pogledajte u kojem ponavljamo filmove iz prethodnog mjeseca koji su pokazali veći interes kod publike. Možda će to biti slučaj i za »Deadpool i Wolverine«, sugerira Šimunov, a osvrnula se i na posebne programe koje je ove godine kino imalo.

Eurosong i opera

Naime, ove je godine Kino Valli nudilo i jedinstven prijenos Eurosonga, kada je nastupao Umagež Baby Lasagna.

- Eurosong je zaista bio specifičan i za takve prijenose uvijek postoje posebni uvjeti prikazivanja. Prijenos Eurosonga bila je jedna od želja naših redovnih posjetitelja kina pa smo se nekako potrudili to im i ostvariti. Program je pokazao veliki interes publike i svi su se dobro tu večer zabavili, a u kino su došli i sasvim neki novi posjetitelji koji možda nikad prije nisu bili u našem kinu, kaže Šimunov.

Nekoć je pak Kino Valli prenosilo i predstave iz svijeta u livestreamu.

- Dugi niz godina prenosili smo i Metropolitan Operu u živo na platnu kina, ali nakon korone i uz sve brojnije platforme koje prikazuju filmove trebalo je na prvom mjestu vratiti publiku na redovne programe kina.

Prijenosi uživo ovako jednog ekskluzivnog programa poput opere također podliježu raznim uvjetima prikazivanja koji su za kinoprikazivače često složeni i financijski iscrpni jer ne možete na primjer izabrati samo nekoliko opera koje želite prikazivati i za koje znate da će imati lijepi odaziv publike nego morate uzeti cijelu sezonu odnosno cijeli paket naslova.

Svakako se nadamo da ćemo u budućnosti vratiti ovaj program u kino. S druge strane i mi moramo često pronaći koji interesi i kod koje publike trenutno prevladavaju i ići u korak s vremenom i prilagođavati se, svjesno zaključuje voditeljica Kina Valli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter