ZAVIČAJNA NASTAVA NENASILJA

Zanimljiva radionica u prostoru Monte Paradisa: Bubnjanjem protiv isključivosti

| Autor: Jelena Milović
(Foto Vanja Brajković)

(Foto Vanja Brajković)


U sklopu projekta "Zavičajna nastava nenasilja" koji se provodi u okviru programa Clubture-HR programska razmjena i suradnja, održala se dvodnevna radionica bubnjanja u prostoru Monte Paradiso.

Udruga Proces, u suradnji sa zagrebačkim kolektivom Drum’n’bijes te riječkim Feminističkim tamburaškim frontom provela je radionice protestnog bubnjanja koje su bile namijenjene široj javnosti, a posebice mladima i LGBTIQ+ osobama.

Problem nasilja

- Projektom se ističe problem nasilja i diskriminacije s kojim se LGBTIQ+ zajednica još uvijek suočava te se planiranim radionicama želi stvoriti aktivna i socijalno osjetljiva zajednica, poticana na promišljanje o problematici koja se u manjim sredinama često pomete pod tepih, pojasnila nam je Andrea Vidović iz Udruge Proces.

Za sudionike je to zasigurno bilo posebno iskustvo, a pretpostavka je da bubnjanje ostaje njihov način i budućeg izražavanja.

- Osobe koje su sudjelovale na radionici navode kako su se prijavile iz želje za učenjem nove vještine, usmjeravanjem potisnutih emocija u ritmično bubnjanje, ispoljavanjem tjeskobe te iskorištavanjem prilike za sudjelovanjem na aktivnosti koja do sad nije bila ponuđena u Puli.

Radionica bubnjanja bila je idealna prilika za osnaživanje prvenstveno pojedinaca pa posljedično i zajednice. Štoviše, šuška se da će i Pula dogodine imati svoj bubnjarski kolektiv koji će podržavati prosvjede diljem Hrvatske, pomalo tajanstveno najavljuje ona.

Inače, kako saznajemo, ove radionice imaju svoj jedinstveni koncept odvijanja. Voditeljice radionice Dorija Jukić, iz zagrebačkog kolektiva Drum ‘n’ bijes, samoorganizirane prosvjedne antifa ritam sekcije koja od 2015. godine ritmom i bukom podržava prosvjedne akcije te podiže atmosferu na istima, te Romana Ivković, iz Feminističkog tamburaškog fronta, mladog riječkog bubnjarskog kolektiva vodile su dvodnevnu radionicu na kojoj je sudjelovalo sedam osoba.

- Ako tome pridodamo članice i članove bubnjarskih kolektiva, bilo je sveukupno dvadeset i pet osoba. Kao uvod u radionicu bili su prikazani eksperimentalni filmovi nastali na prvoj radionici ovog projekta, čija je tema bila nenasilje te se zatim krenulo u osnovno upoznavanje i povezivanje osoba koje sudjeluju, razgovor o vrijednostima kolektiva i neformalnom nehijerarhijskom (samo)organiziranju, upoznavanju s vrstama bubnjeva na kojima će se bubnjati, tehnike držanja palica, osnove udaraca i praćenje ritmova te konačno zajedničko ritmičko bubnjanje.

Sve zainteresirane osobe dobile su priliku bubnjati i na prvoj pulskoj Povorci ponosa, s ciljem naglašavanja važnosti uključivanja i protesta kao alata za postizanje društvenih promjena. Štoviše, na samoj Povorci bubnjarke i bubnjari bili su podijeljeni u čak dvije skupine koje su zajedničkim snagama osigurali da ritam borbe za ljudska prava odjekuje i preko Učke, opisala je Vidović.

Bubanj, kao sredstvo kojim komuniciramo s društvom, saznajemo od nje, daje mogućnost da se glasnije prošire poruke otpora prema netrpeljivosti prema drugačijem, ksenofobiji, mizoginiji te nepoštivanju ljudskih, građanskih i radničkih prava i socijalnoj nepravdi.

- Sudjelovanjem u prosvjednim akcijama i osnaživanjem osoba i zajednica koje bubnjanjem žele podržati pokretanje društvene promjene želi se potaknuti u stvaranju educiranije, aktivnije i socijalno osjetljivije zajednice.

Bubnjarskom edukacijom osnažuju se osobe koje inače ne bi imale mogućnost bubnjati te se širi poruka da bubnjanje može biti također amatersko i inkluzivno te da snaga bubnjanja i jačina poslane poruke ne ovise prvenstveno o znanju i profesionalnosti bunjarki i bubnjara, već o njihovoj motivaciji, pojasnila je.

Promocija naučenog

Na prvoj pulskoj Povorci aktivno ovi novopečeni bubnjari i bubnjarke imali su svojevrsnu promociju onog što su naučili. Dojmovi su još prisutni.

- Zaista smo zadovoljni kako je protekla prva Povorka ponosa u Puli, čak i bolje od očekivanog. Pula je pokazala kako su njezine vrijednosti ljubav, prihvaćanje i suživot, a ne mržnja diskriminacija i nasilje. Želimo zahvaliti i zakladi Solidarna, francuskom veleposlanstvu u Hrvatskoj, kanadskoj, belgijskoj i nizozemskoj ambasadi bez kojih bi održavanje ovogodišnje Povorke bilo financijski veoma izazovno te se nadamo kako ćemo u nadolazećim godinama imati manju potrebu za osiguranjem od strane policije, zaštitarskih službi i redara.

Ova je godina označila početak održavanja Povorki ponosa u Puli, prosvjeda za sve osobe koje su isključene, za sve koje se bore za ravnopravnost, za revoluciju ljubavi, zaključila je Vidović dajući naslutiti nastavak ovih aktivnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter