Promocija Medicinskog fakulteta i Fakulteta prirodnih znanosti

FOTO / U Puli prvi put promovirane magistre sestrinstva

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila: Doria Mohorović)

(Snimila: Doria Mohorović)


Na terasi Arheološkog muzeja u Puli, 60-ak studenata Medicinskog fakulteta i Fakulteta prirodnih znanosti pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli jučer je preuzelo svoje diplome. Po prvi put ikad na svečanosti su promovirane magistre sestrinstva Medicinskog fakulteta u Puli. Nakon svečane prisege, u stečena zvanja promovirani su studenti i studentice koji su završili stručni prijediplomski i sveučilišnog diplomskog studija Medicinskog fakulteta.

(Snimila: Doria Mohorović)(Snimila: Doria Mohorović)

Ceremonija

Promociji su se pridružili i polaznici programa specijalističkog usavršavanja prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine, odnosno specijalisti hitne medicine. Promovirali su ih dekan Medicinskog fakulteta doc. dr. sc. Dragan Trivanović, ravnateljica Opće bolnice Pula doc. dr. sc. Irena Hrstić i voditeljica studija Sestrinstvo, Dijana Majstorović, viši predavač. Na vanjskom platou muzeja održana je i promocija Fakulteta prirodnih znanosti, a svoje su diplome preuzeli studenti sveučilišnog prijediplomskog studija Znanost o moru, iako brojčano u manjem broju. Promovirali su ih dekanica Fakulteta prirodnih znanosti izv.prof.dr.sc. Emina Pustijanac, šefica Katedre za biologiju mora doc.dr.sc. Petra Burić i šef Katedre za oceanografiju izv.prof.dr.sc. Paolo Paliaga. Time je na jučerašnjoj ceremoniji promovirano 46 studenata stručnog prijediplomskog studija Sestrinstvo, 21 student sveučilišnog diplomskog studija Sestrinstvo te sedam studenata sveučilišnog prijediplomskog studija Znanost o moru. Ovaj, jedan od najsretnijih trenutaka u životu, s promoventima su podijelili brojni prijatelji i članovi obitelji. S obzirom na visoke temperature, neki od njih su se, uz lepeze, opremili čak i sa suncobranima.

(Snimila: Doria Mohorović)(Snimila: Doria Mohorović)

- Današnja je promocija značajan događaj za sve nas. Ona je pokazatelj vaše upornosti, odricanja, vrijednog rada i truda u pronalaženju puta kroz fakultetske i živote obaveze, do postizanja željenog uspjeha kojeg danas svečano obilježavamo, poručila je dekanica Pustijanac, a lijepe je želje studentima Medicinskog fakulteta uputio i dekan Trivanović.

Činom pomicanja uresa ovješene na kapi s lijeve na desnu stranu, što predstavlja simbol akademske pripadnosti, promoventi su završili s jednim i zakoračili u novo poglavlje života. Nakon što su zajednički otpjevali studentsku himnu Gaudeamus igitur, a na stepenicama Arheološkog muzeja napravili skupnu fotografiju, s osmijehom na licu u zrak su bacili studentske kape. U ime promoviranih diplomanata, promovent Boris Kopić zahvalio je svim profesorima pulskog Sveučilišta koji su tijekom studija prenosili svoja znanja, iskustva, ali i ljubav prema stečenoj profesiji.

(Snimila: Doria Mohorović)(Snimila: Doria Mohorović)

(Snimila: Doria Mohorović)(Snimila: Doria Mohorović)

- Imali su cilj, a i mi, da se razvijemo u kompetentne stručnjake i kompetentne građane koji će u svom radu primijenjivati visoke standarde za dobrobit društva u cjelini, ali i za pružanje što bolje i kvalitetnije zdravstvene skrbi, čiji sam dio profesije ja i kolege, poručio je pred okupljenima Kopić.

I promoventu Mateju Čeifu pripala je čast da u ime svih studenata Fakulteta prirodnih znanosti održi govor na promociji.

»Čestitam, uspjeli smo!«, poručio je diplomantima Čeif, pa u ime promovenata zahvalio svim profesorima, ali i djelatnicima menze, student servisa i referade što su uvijek bili na raspolaganju za sva njihova pitanja. Zahvalio je i roditeljima i prijateljima koji su bili najveća i neiscrpna podrška tijekom cijelog puta. S nama je u kratkom razgovoru otkrio što planira dalje, nakon što je diploma dospjela u njegove ruke.

(Snimila: Doria Mohorović)(Snimila: Doria Mohorović)

- Trenutno sam na diplomskom studiju u Zagrebu, na studiju ekologija i zaštite prirode, modul More. Razmišljam da se vratim u Pulu okušati se kao asistent na fakultetu, ili u nekom zaštićenom području, uglavnom nešto što je vezano uz zaštitu i očuvanje mora, rekao nam je Čief dodajući da je iskustvo studiranja s manjim brojem studenta bilo odlično - od rada u malim grupama, pa do praktične nastave u kojoj »svi stanu u brodić«.

Daljnje školovanje

Kakvo iskustvo studiranja one pamte i koji je njihov sljedeći korak, upitali smo dvije promoventice Medicinskog fakulteta.

(Snimila: Doria Mohorović)(Snimila: Doria Mohorović)

- Sad mali odmor pa nastavljamo dalje. Radimo u Općoj bolnici Pula, a ja planiram daljnje školovanje, kaže nam Katarina Belošević u društvu kolegice Kristine Kupčak. Bilo je, slažu se obje, zaista jako lijepo iskustvo studirati na Medicinskom fakultetu, iako su, otkrivaju, morale uskladiti vanredno studiranje uz obiteljske i poslovne obaveze. »Bitna je samo volja«, zaključuju naše sugovornice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter