PROMETNA (NE)KULTURA

FOTOGALERIJA / Bahatost pojedinih vozača je za svaku osudu, a takvih primjera je sve više

| Autor: Doria Mohorović


Čini se kako su ovih dana Puležani vrlo aktivni u prijavljivanju problema i sugestija u pulskim kvartovima, bar sudeći po aplikaciji Smart Pula gdje komuniciraju s gradskim institucijama. U samo posljednjih sedam dana, zabilježene su brojne prijave nepropisnih parkiranja, ilegalnih odlagališta smeća, uništenih igrala u dječjim parkovima.

Sramota

Jedan od takvih, možda i u kategoriji najveće bahatosti, slučaj je parkiranja tri automobila u dječjem parkiću iznad Gortanove ulice, kraj kafića Pomidor. Vozači su doslovno svoje vozilo parkirali uz sam tobogan, ljuljačke i druga igrala, uzurpirajući djeci prostor za druženje i igru. Uz fotografiju objavljenu prošle nedjelje, na kojem su parkirana dva automobila s pulskim registarskim oznakama, i jedan stranih, stoji opis: »Parkiranje u dječjem parkiću. Živio nam grad bez zakona. Sramota!«

Nekoliko metara dalje, uz spomenik istarskom antifašistu Vladimiru Gortanu, parkirala su se dva kampera stranih registarskih oznaka. Kako navodi prijavitelj, koji je o ovom problemu gradske službe obavijestio u utorak, vozila su ondje nelegalno parkirana od subote. Nije ovaj problem ni nov ni neuobičajen. Prošlog su tjedna na »bijelom« parkiralištu, između pulske Opće bolnice i studentskog kampusa, s ogromnim crnim kamperom dobar dio parkirališta zauzeli turisti. Ondje su si, s otvorenim vratima, pripremali doručak.

Ilegalno kampiranje uz spomenik istarskom antifašistu Vladimiru Gortanu (Foto: Smart Pula)Uz spomenik istarskom antifašistu Vladimiru Gortanu (Foto: Smart Pula)

Ništa ljepši prizor nije ni u Gladijatorskoj ulici, u blizini Arene. Ovih dana, kad je amfiteatar domaćin koncerata velikih svjetskih imena, kada prema Areni gravitira tisuće i tisuće ljudi, što domaćih, što stranih, a za nekoliko dana ugostit će i Pulski filmski festival, u ulici pokraj nalazi se odlagalište smeća. Uz polupodzemne spremnike, svakodnevno se viđa prava hrpa namještaja, drvenih polica i vrećica. Građani za ovu lokaciju, gdje se kontinuirano ponavlja ista scena, što se može vidjeti i po prijavama, ali i riječima stanara, što hitnije zahtjevaju videonadzor. A iako je nakon prijave mjesto očišćeno, već idućeg dana nakupilo se ondje drugog otpada.

Hrpe smeća u Gladijatorskoj ulici (Foto: Smart Pula)Hrpe smeća u Gladijatorskoj ulici (Foto: Smart Pula)

Opasno i ružno

Prijavom je upozoreno i na hrđave čavle koji vire na klupici koja se nalazi na multifunkcionalnom igralištu na Valdebeku. Osim što se ne može koristiti, jer osim čavla fale i daske, izrazito je opasno.

Razbijena klupa na Valdebeku (Foto: Smart Pula)Razbijena klupa na Valdebeku (Foto: Smart Pula)

Puljani apeliraju i na potrebu za farbanjem zebri na prometnici na rivi, kraj kluba Pietas Julia, budući da je zbog izbljedjelih crta praktički nejasno je li ondje uopće aktualan pješački prijelaz.

Kraj kluba Pietas Julia  (Foto: Smart Pula)Kraj kluba Pietas Julia (Foto: Smart Pula)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter