povodom dana boraca

Članovi Društva Josip Broz Tito i Socijalističke radničke partije iz Pule položili vijence u Titovom parku

| Autor: Glas Istre
Dan boraca

Dan boraca


Članovi Društva Josip Broz Tito i Socijalističke radničke partije iz Pule tradicionalno su danas, 4. srpnja održali komemoraciju povodom Dana boraca.

Tom prilikom položen je vijenac na spomenik palih boraca i žrtava fašizma u Titovom parku te odana počast poginulim i preminulim bortcima NOB-e i žrtvama fašizma.

- Okupili smo se danas ovdje tradicionalno, kao i dosada, da bi odali počast i prisjetili se svih onih koji su dali svoje živote u borbi za slobodu svih nas.

Na današnji dan pred 83 godine politbiro Komunističke partije Jugoslavije pod predsjedavanjem Josipa Broza Tita, donio je povijesnu odluku o pokretanju općenarodnog ustanka protiv okupatora i njihovih domaćih slugu. Bio je to najznačajniji događaj i kruna ukupnih aktivnosti, koje je partija provodila nakon okupacije zemlje, od strane sila trećeg Reicha. A posebnu povijesnu dimenziju daje mu činjenica u vidu jedinstvenog modela pružanja otpora na okupiranim teritorijima, prenosi Vladimir Kapuralin, član stranke SRP.

Tijekom komemoracije rečeno je nekoliko osnovnih povijesnih i političkih činjenica o događaju koji se dogodio 4. sprnja 1941. i njegovim rezultatima.

Kapuralin dalje navodi:

- Evocirajući uspomenu na taj događaj, mi ne umanjujemo niti jednu aktivnost, koja je doprinosila zajedničkom cilju, oslobođenju zemlje.

Međutim, da nije bilo ovog događaja i spomenute odluke, sasvim je izvjesno da bi tok oslobodilačke borbe i otpor neprijatelju, bio potpuno drugačiji.

Vrlo je vjerovatno, da bi se ona vodila neorganizirano, nekoordinirano i razjedinjeno po pojedinim dijelovima zemlje, poput otpora razjedinjenih indijanskih plemena. Teško je zamisliti, da bi u takvim uvjetima bila izvediva i socijalistička revolucija, a izostala bi i vlastita pobjeda, te bi sloboda bila donesena na bajunetima tuđih vojski. Stoga je ovaj događaj prirodno značajan našim članovima i svim autentičnim antifašistima.

- Revizija povijesti i restauracija retrogradnih poraženih ideja, nakon kontrarevolucije i secesije 90-ih, kada je antifašizam kastriran u Hrvatskoj i kada se pokušalo pokret u Hrvatskoj izdvojit od ostalih sa jugoslavenskog prostora, može samo na određeno vrijeme odložiti rezultate, povijesne poruke i društvene vrijednosti proizišle iz događaja koje slavimo, ali ih ne može izbrisati, niti zaustaviti njihovo povijesno poslanje.  

Načelnost, organiziranost i razumijevanje događaja koji su prethodili okupaciji, razdjelnik su koji objašnjava zašto je jugoslavenski otpor neprijatelju bio efikasniji od ostalih pokreta otpora u okupiranoj Evropi. Bio je to jedinstveni, zapravo jedini autentični homogeni pokret sa jednim vodećim subjektom, komunističkom partijom, za razliju od ostalih u kojima je otpor pružan iz više centara.  

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter