problemi sa smećem u Puli

Kulminirala je situacija s gomilanjem otpada pored kontejnera: Zoričić i Fuart apelirali na sve građane da se ponašaju odgovornije

| Autor: Jelena Milović
(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Kod Zavoda za zapošljavanje, nimalo slučajno, ispred podzemnih spremnika danas je održana konferencija za medije na temu nepropisnog odlaganja otpada. Na konferenciji su se novinarima obratili gradonačelnik Pule Filip Zoričić i direktor Herculanee Robi Fuart. Noćni "ilegalci", kazne, eko friendly naljepnice, ali i mogućnost raskidanja ugovora zakupaca s gradom zbog neodgovornog ponašanja s otpadom, svega se dotakao ovaj dvojac. Ovo obraćanje imalo je za cilj uputiti još jedan apel građanima kako se otpad ne bi ostavljao pored kontejnera, a kao indikativan iznijet je i podatak kako je Herculanea tijekom mjeseca lipnja prikupila čak 105 tona otpada oko spremnika, ne računajući pritom glomazni otpad koji se također tamo često odlaže, premda u Puli postoji reciklažno dvorište.

- Imamo konstantno angažirane tzv. ophodnje; dvije ekipe u dvije smjene koje po više puta dnevno obilaze spremnike. Taj otpad, naravno, nije ugodan za oko, ali to je i značajan financijski izdatak i to je nešto s čime se moramo boriti, rekao je Fuart.

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Naime, kazne se izdaju, ali one nisu dovoljne jer se ne može izdati toliko kazni koliko se otpada na ovaj način odbaci, konstatirao je. Centar grada ima još jednu, dodatnu specifičnost, a to su goleme količine otpada koji bacaju ugostitelji.

- Imamo cijeli niz ugostitelja koji neodgovorno postupaju s otpadom, a kako sam izvukao podatke za cijeli mjesec lipanj, po njima je vidljivo da je čak sedam ugostitelja imalo u tom periodu nula odvoza otpada. Pet je ugostitelja imalo jedan odvoz, a vrlo dobro znamo da oni koji imaju spremnik od 120 litara u obiteljskim kućama jedva izdrže tjedan dana. Po ovome ispada da ugostitelji izdrže s njim cijeli mjesec. Kako bi u centru grada bio čim lakši život ugostiteljima, gdje nema mjesta i gdje zaista nije isto poslovati kao u drugim dijelovima grada, mi smo uveli svakodnevnu uslugu od vrata do vrata; Herculanea na taj način prikuplja otpad i bez obzira na to cijeli niz ugostitelja nema otpad koji može predati, nego pod okriljem noći taj otpad iznose i ostavljaju pored spremnika. Inače, ugostitelji ne smiju koristiti spremnike, napomenuo je direktor i naglasio kako spremnike, bez obzira na njihovu kubikažu od pet kubičnih metara, Herculanea prazni svaku noć.

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Fuart je istaknuo i pozitivne primjere ugostitelja koji imaju do pedeset, šezdeset pa i do dvjesto pražnjenja mjesečno. Herculanea je napravila listu procjene količina otpada koje proizvode odgovorni ugostitelji, a upravo ti podaci pokazuju veličinu nesrazmjera s onima koji nisu ni približno tako odgovorni.

- Krećemo s planom u kojem ćemo ugostiteljima koji rade odgovorno uz par jednostavnih pravila izdavati certifikat tzv. eko friendly partner, kako bi istaknuli pozitivne primjere, ali i kako bi naši sugrađani vidjeli tko je od njih odgovaran - tko nas ustvari ne krade. Jer otpad koji se nalazi oko spremnika je ukraden novac. Pored naljepnice idemo i s drugim akcijama, s kaznama, a takve ćemo subjekte posebno staviti pod povećalo. S druge strane važno je napomenuti da je dio lokala u gradskim prostorima vezan s ugovorima, stoga ćemo dovesti u pitanje i same ugovore. Postupit ćemo prema stavkama ugovora u kojima ovo nije dopušteno, najavio je Fuart.

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Cijena tih kazni ovise o prekršajima, a u maksimalnom iznosu u kojem ih Herculanea može naplatiti jest 12 mjesečnih minimalnih javnih usluga, što otprilike iznosi oko 170 eura, s time da se ta kazna može primijeniti kod svakog utvrđivanja neodgovornog ponašanja, pa i više puta tijekom jednog mjeseca. Kazna koju naplaćuje Grad preko komunalnog redarstva doseže i više iznose.

- Stalno se povećava broj ugovora odvoza biološkog otpada, a kroz uslugu mi skupljamo otpad u bačvama. Naime, mi njima dajemo prazne, a oni nam vraćaju pune bačve i to je svakodnevna usluga. Nabavili smo vozilo i imamo radnike koji to rade i ta usluga je pristupačna, ali nije obavezna. Dolazimo i po pozivu, pojasnio je direktor Herculanee.

Budući da ovakav tip usluge djeluje poprilično komotno za ugostitelje, Fuart smatra da unatoč tome oni bacaju otpad na nepropisan način isključivo zbog izbjegavanja ikakvog plaćanja usluge. Štoviše, ugostitelji u centru grada imaju znatno višu razinu usluge od ostalih, upravo zbog specifičnosti lokacije. Ako odlaganje otpada oko spremnika postane društveno neprihvatljivo kao ponašanje te ako naljepnica eko friendly partnera bude doživljena kao svojevrsni prestiž, Fuart smatra da će se s vremenom stanje s otpadom ipak popraviti. U međuvremenu postoje već snimke prekršitelja, ali se naravno i priznalo da ne mogu svi kontejneri biti pokriveni kamerama.

Gradonačelnik Zoričić ustvrdio je kako je tema otpada aktualna svaki dan te da stvara nervozu među građanima. Tim se odnosom prema otpadu pokazuje koliko neki pojedinci ne vole ovaj grad, smatra on.

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

- Neovisno je li riječ o ugostiteljima ili građanima, manje je važno. Vidimo da su ulice čiste i uredne; peru se i čiste svakodnevno, međutim oko kontejnera je situacija drugačija i svakodnevno te 'svakonoćno' vidimo da jedan dio među nama ne poštuje svoj grad. Grad se voli i kroz skupljanje, odvajanje i odlaganje otpada, a ne samo s ljubavlju kojom se busamo u prsa. Ove kazne će se sigurno mijenjati i ići ćemo u smjeru da budu rigorozne. Ovo je i javni apel da svi mi kao zajednica reagiramo kako se ovakve stvari ne bi trebale događati. Imamo gradsko poduzeće koje revno radi, koje se uvijek može kontaktirati, a oni će odmah doći na teren i neke probleme odmah i riješiti, rekao je Zoričić kojeg je zasmetalo što neki vele da je grad općenito prljav. Iako, ustvrdio je, ne želi ulaziti u političke rasprave, naglasio je da se s time nikako ne slaže.

- Grad je itekako čist i siguran. Ja ću kroz dogledno vrijeme ići u akciju čišćenja oko kontejnera, kroz sedam do deset dana, a pozvat ću i gradske vijećnike i sve one građane koji žele sudjelovati da krenemo u zajedničku akciju kako bi prenijeli poruku da je to neprihvatljivo i nedopustivo ponašanje, najavio je. Premda će mu netko zbog toga pripisati populizam, veli da ne mari jer smatra da on prvi mora poslati poruku kakav grad želi i kako se on voli.

Za naljepnicu koju će podijeliti odgovornim ugostiteljima pojašnjava namjeru koja šalje poruku pozitivnih primjera. Prema zakupcima gradskih prostora krenut će prvo apelom, pozivom za odvajanjem otpada, a ukoliko to ne urodi plodom, neće se libiti raskidati ugovore s neodgovornima. Cijeli ovaj problem reflektira se, u konačnici, i na Kaštijun, zaključio je Zoričić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom