Možemo! o neplanskoj gradnji

Građani za izgradnju stambenih naselja s nekoliko stotina stanova saznaju slučajno

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila: Doria Mohorović)

(Snimila: Doria Mohorović)


Pulski Možemo! ponovno upozorava na neplansku gradnju i degradaciju urbanog plana grada. Danas su na ovu temu članovi stranke Dušica Radojčić, Noel Mirković i Ivana Nataša Turković, održali pressicu za novinare u Valmadama, uz parcele na kojima se navodno planira izgradnja novog naselja sa 700 stanova.

- Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Pule javnost je saznala o novim građevinskim projektima - izgradnji 400 stanova u Šandaljskoj ulici i 151 stana u apartmanskom naselju iznad Tehnomontove marine. Na zelenoj površini na Vidikovcu (kod Industrijsko-obrtničke škole) planiraju se velike stambene zgrade, s vjerojatno više od 100 stambenih jedinica, a na Valmadama novo stambeno naselje sa 700 stanova. Tko zna koliko je još novih stanova čija je izgradnja u tijeku ili se tek planira?, ističe Radojčić. Kako napominje, sve se to događa bez uređenja i zaštite prostora putem urbanističkih planova uređenja, odnosno bez planiranja javne, društvene, kulturne i zdravstvene namjene, prometne infrastrukture te bez javnih zelenih površina na spomenutim novim područjima gradnje. Dakle, bez vrtića, škola i igrališta.

Ističe i da je apsurdno da dok broj stanovnika opada, broj stanova raste, pa je tako, navodi, prema popisu stanovništa 2021. godine u Puli bilo 10 tisuća više stanova negoli kućanstava, a da je ta brojka nakon tri godine stambene gradnje daleko premašene. Napominje i da su zbog vrtoglavih cijena, stanovi mladima nepriuštivi.
- Ta vrsta stambene krize rezultat je nedostatka stambene politike. Danas se stanovi grade isključivo zbog profita. Prostor se tako troši i nepovratno uništava, a građenje bez javnih sadržaja srozava kvalitetu života u ovom gradu, dodaje.

- Prema Zakonu o prostornom planiranju, Prostornom planu uređenja grada Pule i Generalnom urbanističkom planu, za sve neizgrađene i neuređene dijelove građevinskog područja moraju se izraditi prostorni planovi užih područja. Neuređeni dio građevinskog područja definira se kao onaj na kojem nije izgrađena osnovna infrastruktura poput kanalizacije i cesta. Navedeni primjeri gradnje stanova, čija se brojka penje na tisuće, grade se upravo na takvom zemljištu, bez infrastrukture, ističe Turković dodajući da se privatnim investitorima pogoduje kad im se omogućava gradnja bez UPU-a, a bez njega je eliminiran bilo kakav javni interes, dok su građani dovedeni pred gotov čin. Za gradnju 400 ili 700 stanova u susjedstvu saznaju iz medija ili od člana Gradskog vijeća.

- Prema važećem GUP-u obveza izrade budućih UPU-a postoji samo na pretežno javnom vlasništvu. Jedina područja u Puli za koje postoji obaveza izrade UPU-a su Muzil, Saccorgiana, Valsaline i Karšiole. Za razliku od toga, 2018. godine postojala je obaveza izrade čak 57 UPU-a, no ona je potom ukinuta. Time su otvorena vrata eksploataciji površina i eksploziji neprimjerene stambene izgradnje, navodi Turković.

Mirković ističe da vlasništvo ne smije biti kriterij za obvezu izrade UPU-a.
- Ovakvo rješenje neki pokušavaju opravdati tzv. "povoljnom investitorskom klimom", ali ona u stvarnosti znači gubitak kvalitete života za građane Pule. Ljudi će htjeti živjeti u gradu u kojem je kvalitetan život, a ne u kojem investitori puno zarađuju na prodaji apartmana. Tko će pokretati industriju, ako građani ovdje ne mogu živjeti ovdje i osigurati si plaćanje najamnine, pita se Mirković. Naglašava da bi investitori ulagali i da postoje UPU-i, a takva bi gradnja bila i u javnom interesu.

Smatraju da pametno vođenje urbanog razvoja grada mora započeti prvim korakom - ponovnim uvođenjem zakonom propisanih planova nižeg reda.
- Aktualnu vlast opisana pogubna statistika uopće ne zanima, kao ni prigovori građana koji na vlastitoj koži osjećaju pad kvalitete života. Teško je za očekivati da će ova vlast, koja u posljednje tri godine vlasti nije poduzela ama baš ništa kako bi se unaprijedilo prostorno planiranje, u finišu učiniti značajniji pomak, zaključuju Možemovci.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini