prelazak na jednosmjensku nastavu

Potpisan ugovor o dogradnji OŠ Šijana "težak" gotovo 3,2 milijuna eura

| Autor: Zoran Oljača
(Snimio Zoran Oljača)

(Snimio Zoran Oljača)


Dogradnjom osnovne škole Šijana u Puli predviđeno je proširenje zgrade škole, u sjevernom dijelu, u prostoru iznad vanjskih sportskih igrališta, kazala je danas uoči potpisivanja ugovora o dogradnji Ivana Sokolov, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Grada Pule.

Škola trenutno broji ukupno 540 učenika. Dograđeni dio ukupno bruto površine od 930 metara četvornih udovoljit će potrebe za 168 učenika i šest učitelja razredne nastave pa će u svom sastavu, osim šest učionica, imati ulazni hol, sanitarije za učenice i učenike, polivalentnu dvoranu, sanitarni čvor za učitelje, spremišta te kancelariju namijenjenu za rad psihologa.

- Kroz dogradnju novog objekta osigurat će se uvjeti za prelazak rada škole u jednu smjenu i provođenje cjelodnevne škole. Također, ono što je važno za naglasiti je da je u pripremi dokumentacija za prijavu na javni poziv za izgradnju nove školske sportske dvorane. Spremno je idejno rješenje koje ide na suglasnost u nadležno Ministarstvo i vjerujemo da ćemo dobiti pozitivno očitovanje.

Uz školu Šijana paralelno pripremamo dokumentaciju za izgradnju školskih dvorana u osnovnim školama Tone Peruško, Veruda i Vidikovac. Tu se također očekuje postotak financiranja između 80 i 100 posto, za sve dvorane. Kada se govori o pripremi za cjelodnevnu školu paralelno čekamo i suglasnost Ministarstva na idejno rješenje dogradnje osnovne škole Kaštanjer. Tu se očekuje 100 posto financiranja, kazala je pročelnica Sokolov.

(Snimio Zoran Oljača)Novi dio šijanske škole biti će na njenom sjevernom dijelu (Snimio Zoran Oljača)

Rad u jednoj smjeni

Dogradnjom škole Kaštanjer sve osnovne škole u Puli raditi će u jednoj smjeni, osim Škole za odgoj i obrazovanje koja u svojem prostoru trenutno ima i osnovnu i srednju školu. S obzirom na povećanje učenika s teškoćama u razvoju, u posljednjih nekoliko godina, kako kaže pročelnica Sokolov, sa broja od nekih 80-ak u Puli je trenutno 140 kao i na činjenicu kompleksnosti dogradnje te škole u Ministarstvu je, nakon sastanka, odlučeno kako će se ići na varijantu izgradnje nove škole na području Šijane. - Izgradnja navedene škole prijaviti će se na isti javni poziv i također očekuje se visok postotak sufinanciranja, rekla je pročelnica Sokolov.

- Cijeli je ovaj postupak dogradnje osnovne škole Šijana financiran od strane Ministarstva odnosno mehanizama za oporavak i otpornost u visini 3.196.408 eura. To su bespovratna sredstva koja se planiraju iskoristiti do kraja prosinca 2025. godine. Rok dovršetka planiranih radova je do početka školske godine 2025./2026. godine.

Osigurat će se i infrastrukturni i materijalni kapaciteti za prelazak škole u jednu smjenu i provođenje cjelodnevne nastave, kazala je pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Grada Pule Samanta Barić. Svoje zadovoljstvo potpisivanjem ugovora nije krila ravnateljica osnovne škole Šijana Alma Tomljanović. - To smo dugo čekali i bili smo jako strpljivi. Zahvaljujem se Gradu i gradonačelniku koji je imao razumijevanja za potrebitost rada u jednoj smjeni.

Jer rad u dvije smjene znatno otežava cjelokupnu organizaciju rada. Ovo je značajan događaj za Grad Pulu, Istarsku županiju ali nadasve za osnovnu školu Šijana koja će prvi put u svojoj povijesti odnosno svojoj 125. godini postojanja preći u rad u jednu smjenu. Ono što je najvažnije jest da se podiže kvaliteta odgojno obrazovnog rada, rekla je ravnateljica Tomljanović.

(Snimio Zoran Oljača)Projekt dograđenog dijela škole (Foto Grad Pula)

Novac osiguran vanjskim financiranjem

O ovom je povijesnom danu za Grad Pule na kraju govorio i pulski gradonačelnik Filip Zoričić. - Ovo nije samo ulaganje u zidove nego i u ljude. Podsjetiti ću javnost da se o tome govorilo još 2014. godine kada je to IDS najavio pa evo, čekalo se nas da ovo napravimo, zato sam izrazito sretan i ponosan.

Svi kapitalni projekti ove gradske uprave, do kraja mandata, će se započeti. Mi nakon ove škole idemo u dogradnju škole Kaštanjer i s time ovu priču jednosmjenske nastave smo završili. Uspjeli smo ne dirati gradski proračun jer smo sredstva osigurali vanjskim financiranjem. To je bio naš cilj od početka, rekao je gradonačelnik Zoričić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater