brucoši imaju još dva tjedna

Dekani predstavili sastavnice pulskog Sveučilišta, uskoro i pokretanje studija medicine?

| Autor: Doria Mohorović
Dragan Trivanović, Marko Kršulja, Mirjana Radetić-Paić, Emina Pustijanac i Darko Etinger  (Snimila Doria Mohorović)

Dragan Trivanović, Marko Kršulja, Mirjana Radetić-Paić, Emina Pustijanac i Darko Etinger (Snimila Doria Mohorović)


Budući brucoši imaju još oko dva tjedna za odabir fakulteta na kojem bi htjeli studirati. Zbog čega bi njihova odluka trebala pasti na Pulu, odnosno jednu od sastavnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, predstavili su danas dekani prirodnih i tehničkih fakulteta.

Mirjana Radetić-Paić, prorektorica za akademska pitanja, upise i potporu studentima istaknula je da, kao i svake akademske godine, budući studenti mogu na stranicama pulskog Sveučilišta pronaći natječaj za upis na studije u 2024./2025. sa svim detaljima oko prijava.

- Datum koji je najvažniji je 17. srpnja u 13:59 sati, kada završavaju prijave. Do tada naši budući studenti mogu birati i premještati prioritete i svoju odluku što žele upisati, rekla je Radetić- Paić dodajući da će već tog dana u popodnevnim satima biti poznate rang liste, a nakon 18. srpnja otvaraju se upisi.

- Naši budući studenti moraju obratiti pozornost na dodatne provjere, što detaljno sve piše u natječaju. Kod nas dodatne provjere ima Muzička akademija i studij Dizajna, koji su upravo sada u tijeku.

Za studij Sestrinstva i Fakultet za odgojno-obrazovne znanosti bitno je reći da budući studenti moraju pribaviti potvrdu liječnika medicine rada, odnosno školske medicine, kako bi dokazali da su sposobni u budućnosti obavljati takvo zanimanje, napomenula je prorektorica.

- Zašto studirati u Puli? Puno je lijepih razloga. Osim što imamo bogatu tradiciju i povijesne znamenitosti koje smo naslijedili, tu je prije svega personalizirano učenje, imamo tu mogućnost da poznajemo gotovo svakog studenta, vidimo što je najbolje za njega i u kojem se smjeru može najbolje razvijati.

Tu je, s druge strane, mogućnost obavljanja prakse, ali što je još važnije i zapošljavanja u prestižnim tvrtkama u Istri, koje su poznate ne samo na razini lokalne zajednice, već na svjetskoj razini, rekla je prorektorica dodajući da će u kvaliteti studiranja od iduće akademske godine doprinijeti i novi kampus na Verudi.

Dragan Trivanović, dekan Medicinskog fakulteta u Puli, istaknuo je da studij Sestrinstva na Sveučilištu ima jednu lijepu tradiciju, a da se svake godine nastoje unaprijediti programe i usavršiti ono što su do sada stekli.

- Mislim da smo na dobrom putu, a upravo to pokazuje i zanimanje ove godine za studij Sestrinstva. Važno je reći da smo jedinstveni u Hrvatskoj po mogućnostima koje trenutno razvijamo. Preseljenjem Mornaričke bolnice u prostore sadašnje Opće bolnice, stekli smo izuzetan skup biomedicinske znanosti na jednom mjestu.

Naša najveća nastavna baza, novosagrađena Opća bolnica Pula, na korak je do Sveučilišta, Rektorata i Studentskog doma. Jedan pravi kampus kao što je to, pokazalo se, najbolja opcija u svijetu, čime pružamo jednu izuzetnu kvalitetu u studiranju, rekao je Trivanović.

Najavio je pritom promociju studenata studija Sestrinstva 12. srpnja u Arheološkom muzeju u Puli, na čije je obilježavanje pozvao sve zainteresirane buduće studente, a zajednički će s njima biti promovirani studenti Fakulteta prirodnih znanosti u Puli.

Da Fakultet informatike u Puli (FIPU) izvodi najmoderniji developerski studij u Hrvatskoj izvodi, istaknuo je dekan Darko Etinger, dodavši da kao FIPU rado prate tehnološke trendove te usko surađuju s gospodarstvom.

Na studiju Informatike studenti uče programirati u suvremenim programskim jezicima. Uz web, mobile development i data science, upoznaju i aktualne tehnologije kao što su AI, blockchain, IoT (internet stvari) i robotiku.

- Što se tiče redovnih studija, možemo reći da se oko 50 posto studenata FIPU-a zapošljava do polovice ili kraja 3. godine prijediplomskih studija, što je dobar pokazatelj kolika je potražnja za IT stručnjacima u Istri i šire, rekao je Etinger.

Podsjetio je da Fakultet informatike kao sastavnica Sveučilišta provodi online sveučilišni studij Informatiku, što je prvi sveučilišni online studij informatike u Hrvatskoj. Kako je istaknuo, ove godine se potražnja za nedavno pokrenutim online studijem Informatika povećavala, tako da planiraju izmijeniti i upisne kvote.

- Već mogu najaviti da je prijediplomski izvanredni online studij Informatike premašio kvotu, tako da ćemo s 50-ak mjesta morati podignuti na 70, rekao je Etinger dodajući da su predvodnici u takvom obliku izvođenja nastave u Hrvatskoj.

Marko Kršulja, dekan Tehničkog fakulteta u Puli (TEPU), istaknuo je da se u ovoj vrhunskoj instituciji obrazuju budući inženjeri za potrebe današnjeg gospodarstva, u domeni računarstva i strojarstva. Najavio je prvu konferenciju u organizaciji TEPU-a koja će se ove godine održati od 17. do 19. srpnja, a na kojoj studenti sudjeluju kao organizatori, koji su ujedno uključeni su sa svojim znanstvenim radovima.

- Ono što mi volimo reći je da se naši studijski programi baziraju na laboratorijskom radu i stručnoj praksi u suradnji s industrijom te na rješavanju realnih problema u gospodarstvu, kako bi studenti bili sposobni za potrebe tržišta rada, rekao je dekan Kršulja.

Fakultet prirodnih znanosti u Puli upisuje 26 studenata, uključujući dva rezervirana mjesta za strane studente, istaknula je dekanica Emina Pustijanac naglasivši da je interes za upis u iduću akademsku godinu iskazalo 114 potencijalnih studenata. To, ističe, svjedoči o velikoj privlačnosti i kvaliteti programa.

- Naši studenti imaju priliku sudjelovati u praktičnim radovima u moderno opremljenim laboratorijima i praktikumu, kao i u terenskoj nastavi koja im omogućuje stjecanje dragocjenih iskustva, uz stalno vodstvo i poticaj profesora i djelatnika, kazala je dekanica Pustijanac.

Sve informacije o studijskim programima mogu se pronaći na internetskim stranicama pulskog Sveučilišta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater