LIJEPA PRIČA iz pule

Profesori Industrijsko-obrtničke škole sami preuredili dvoranu

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio Marino Tumpić)

(Snimio Marino Tumpić)


Profesori pulske Industrijsko-obrtničke škole ovih su dana zasukali rukave i bacili se na uređenje prostorija škole. Iako je nastava za ovu školsku godinu završila, osmero profesora posvetilo se renoviranju dvorane kako bi stvorili ljepše i funkcionalnije okruženje. Sa zidarskim gleterima i pinelima u rukama, proteklih su dana, nakon što su uredili okoliš, rekonstruirali dvoranu u kojoj se odvija tjelesna nastava.

Dobar tim

- Profesori škole koji nisu angažirani na dopunskoj nastavi ili ispitima, završetkom školske godine završavaju ili započinju s poslovima oko uređenja i oplemenjivanja škole i kabineta. Iako to profesori ne moraju raditi, kolektiv je dobar, kao i atmosfera, pa je pravi gušt ponašati se lijepo »u i prema školi« jer je i nama to drugi dom, rekao je jedan od profesora Marino Tumpić.

(Snimio Marino Tumpić)(Snimio Marino Tumpić)

Ravnatelj škole Dragan Radovanović istaknuo je da su profesori započeli s radovima prije dva tjedna.

- Sanirali su oštećenja na zidovima sportske dvorane jer su knauf ploče bile oštećene od udaraca lopti, i onda su se nastavnici organizirali, dio s učenicima, dio oni sami. Promijenili su kompletnu konstrukciju, stavili nove ploče i nakon gletanja uslijedilo je farbanje u petak, rekao je ravnatelj Radovanović.

(Snimio Marino Tumpić)(Snimio Marino Tumpić)

(Snimio Marino Tumpić)(Snimio Marino Tumpić)

- Kad imate tako dobar tim ljudi, onda stvarno ništa nije problem, rekao je ravnatelj ističući kako mnoge ideje o uređenju iniciraju sami nastavnici, a potom se u realizaciju uključi velik broj marljivih sudionika.

No, nisu samo profesori ti koji uređuju prostorije u kojima borave. Ravnatelj ističe da su u radove uključeni učenici kroz praktičnu nastavu i projekt zavičajne nastave.

- U školi sami izrađujemo klupe. Osiguramo im materijal, a onda učenici sami režu, vare, bruse, farbaju... Te klupe potom koristimo u nastavi, objasnio je Radovanović, što je potvrdio i profesor Tumpić.

(Snimio Marino Tumpić)(Snimio Marino Tumpić)

(Snimio Marino Tumpić)(Snimio Marino Tumpić)

- Do zadnjeg dana nastave, u sklopu nastavnih planova i programa, naši učenici prvih, drugih i trećih razreda srednje škole imaju puno sati prakse i teorije. Za vrijeme nastave prakse, s učenicima radimo i realne životne stvari u školi. To znači da kada nama trebaju stolovi ili police, to rade učenici koji se bave metalskim zanimanjima. Kada treba ofarbati ili pogletati zidove, promijeniti knauf ili staviti izolaciju, onda to rade učenici građevinskih struka. Ako nam treba napraviti nešto u domeni elektro- i energetike, onda to rade učenici elektrostruke, naravno uz mentorstvo i nadzor profesora.

Vrijedni učenici

Do praktički zadnjeg dana nastave, s učenicima smo radili na uljepšavanju okoliša škole. Na taj način učenici teoriju pretvaraju u praksu, pod nadzorom svojih nastavnika iz odgovarajućih područja, je li to građevina, strojarstvo, mehanika, metalstvo, elektro- ili energetika. A s druge strane, na taj način učenike učimo cijeniti ono što su sami napravili. Zato naša škola nema grafita niti toliko oštećenja i uništavanja imovine, jer sami učenici sudjeluju u stvaranju te imovine. Nije isto razbiti klupu koju si sam radio ili koja je došla iz trgovine, ističe Tumpić dodajući da se u tome očituje prava uloga srednje škole kao odgojno-obrazovne ustanove. Napominje da su time jako zadovoljni učenici, ali i njihovi roditelji, a što potvrđuje i ravnatelj Radovanović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater