ovoga petka

Javno predavanje o povijesti Mornaričkog groblja kao važnom dijelu gradske povijesne baštine

| Autor: Glas Istre
(Snimio Milivoj Mijosek)

(Snimio Milivoj Mijosek)


Na Mornaričkom groblju u Puli u petak, 28. lipnja održat će se javno predavanje „Mornaričko groblje u Puli: neiscrpan izvor kolektivne memorije grada i njegova identiteta“ povodom obilježavanja Dana sv. Petra u Mjesnom odboru Stoja.

Predavanje će održati publicist i novinar Silvio Forza koji će, uz kratku vođenu turu do grobnica i grobova ličnosti koje su ostavile svoj trag u povijesti Pule, govoriti o tome
zašto je ovo groblje neiscrpan izvor stvaranja kolektivne memorije grada kroz razna povijesna razdoblja, kako u ratu tako i u miru.

Stoga neće biti riječi samo o vojnoj, već o sveukupnoj prošlosti Pule od trenutka kada je, dobivanjem statusa glavne ratne luke Austro-Ugarske Monarhije, krenula njezina nova, multikulturalna suvremenost. Prisutni će biti upoznati kako s grobovima vojnih ličnosti, od austrijskih admirala do partizana, tako i s nekim kuriozitetima kao što su „začarani
grob“ Britanke Matilde Barry ili grob s epitafom na osmanskoturskom jeziku čija je „tajna“ otkrivena nedavno.

Mornaričko groblje u Puli spomenik je visoke razine kulturološke vrijednosti i važan je dio gradske povijesne baštine. Još je 1960. proglašeno za spomeničko groblje, potom je 1997., po okončanju njegove obnove, uvršteno na popis spomenika pod zaštitom Haške konvencije.

Predavanje počinje u 18 sati. Organizatori su Grad Pula – Mjesni odbor
Stoja i Istarsko povijesno društvo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum