slučaj "porečanka"

Nastavlja se deložacija u Puli, policija na terenu

| Autor: Zoran Oljača, Petra Stefanović
(Snimio Saša Miljević/Pixsell)

(Snimio Saša Miljević/Pixsell)


Nakon jučerašnje intervencije policije, kad je više osoba uhićeno prilikom još jedne deložacije iz zgrade "Porečanke" u Vrtlarskoj ulici u Puli, i danas su na istoj lokaciji djelatnici policije i interventne policije. Postupak deložacije danas protječe mirno i bez izgreda, doznajemo od glasnogovornice Policijske uprave istarske Suzane Sokač.

Kako je Glas Istre pisao, jučer je policiji, odnosno njezinim vozilima, bilo onemogućeno približiti se zgradi koja je, zbog imovinsko-pravnih odnosa koji traju godinama, bila predmetom intervencije. Kako bi se policajce spriječilo u nakani deložiranja, na cesti su bila parkirana vozila koja je potom morao ukloniti "pauk". No, vučnoj službi koja je trebala odvesti automobile kojima su blokirani ulazi u zgradu izbušene su gume.

Vrhunac jučerašnjeg pokušaja deložacije, bilo je bacanje suzavca na policajce te aktiviranje aparata za gašenje požara. Taj napad na policijske službenike, kao i njihovo postupanje, potvrdila nam je glasnogovornica Sokač. Radi ometanja postupanja policajaca i suda, u policijsku postaju privedeno je deset osoba nad kojima se provodi kriminalističko istraživanje.

Nakon što je u studenom prošle godine policija morala intervenirati radi deložacije 50-ak stanara koji su se zaključali u svojim stanovima kada je "akcija" započela, jučer je bila organizirana deložacija iz poslovnih prostora. Iako se otpor očekivao, nitko nije očekivao i napad na policiju, a zbog cijele akcije pristup zgradi bio je onemogućen.

Predmet sporova

Popularna Porečanka već je dugi niz godina predmet brojnih sporova, ali i medijskih napisa. Ovu poslovno-stambenu zgradu na javnoj je dražbi prošle godine kupila zagrebačka tvrtka H-Abduco. Do dražbe je došlo zbog stečaja porečke tvrtke TIM 90 u čijem je vlasništvu bila zgrada. Navodno je dobar dio stanara te zgrade stanove kupio upravo od TIM 90, a s obzirom na to da je ta tvrtka otišla u stečaj stanari se nisu uspjeli upisati kao vlasnici.

Za tvrtku TIM 90 istarska je javnost čula zahvaljujući njezinim nekadašnjim vlasnicima čija su imena isplivala tijekom istrage u međunarodnoj aferi Hypo banka. Budući da je ovaj posljednji slučaj pokušaja deložacije trajao cijeli dan medijima nije poznat točan broj uhićenih osoba kao i ostale pojedinosti iz policijskog postupanja. Pred kraj dana pojavila se informacija da je uhićeno pet osoba.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater