rezultati istraživanja u Symbiotic Symphonyju

U Rojcu izveden performans s neobičnom i zanimljivom temom

| Autor: Nina Petrović
(Snimila: Nina Petrović)

(Snimila: Nina Petrović)


U dvorištu D. C. Rojca održan je A/V peformans "Symbiotic Symphony" s vrlo zanimljivom i neobičnom temom, a to je – komunikacija biljnog svijeta. Riječ je o istraživačkom projektu Udruge građana Armazonex čiji je cilj dokazati (i prikazati) da komunikacija nije oruđe svojstveno isključivo ljudskom rodu, kao što se dugo smatralo. Pa čak nije svojstveno ni samo ljudskom i životinjskom, već je, pomoću moderne tehnologije, itekako moguće osluškivati biljne konverzacije.

Složen proces komunikacije

U sklopu događaja Marko Grbac kao voditelj radionice za umjetničko istraživanje, suvremene umjetničke prakse i kreativno učenje Re-Geppetto predstavio je proces samog istraživanja i alate kojima se služio tijekom stvaralačkog procesa, te nakon narativnog dijela počeo je performans zvukom i slikom. Komunikacija biljaka sa okolinom bio je prikazan kroz audio-vizualni umjetnički rad. Kako je objašnjeno, složeni proces komunikacija biljaka međusobno i s drugim organizmima može biti kemijska, fizička ili električna.

U ovom projektu fokus je bio na električnoj komunikaciji te njezinom očitavanju pomoću EEG čitača signala koji pretvaraju električni impuls u MIDI signal te pomoću toga biljke postaju glazbenice, pjevačice, skladateljice, improvizatorice te su u stalnoj interakciji sa svojim okruženjem, pa čak i ljudima. Nekolicinu posjetitelja, koje nisu spriječili ni kiša ni velika koncentracija saharskog pijeska u zraku, saznali su da signali koje šalju biljke se mogu uz pomoć programskih alata upotrijebiti za audio i vizualni prikaz. Ovim se projektom na taj način istražuje i na kraju materijalizira njihova komunikacija u audio-vizualni umjetnički rad u obliku videa i javnog nastupa kojem prethodi prezentacija projekta i upoznavanje sa svijetom biljaka, i kako one komuniciraju u prirodi.

- Kao što znate, biljni svijet komunicira s drugim svijetom, isto kao što komuniciraju životinje, isto kao što komuniciraju ljudi. S napretkom tehnologije uspjeli smo detektirati biljnu interakciju o ostalim svijetom. Ta se interakcije čita pomoću EEG čitača. Imamo jednu žicu koja se zakači na list biljke, a druga na korijen biljke i onda se spoji, tzv, strujni krug. Taj strujni krug imamo svi, pa tako i biljke. Kako biljke reagiraju na okolinu, tako one stvaraju prekide u tom strujnom krugu i ta dinamika tih prekida zapravo šalje mini signale koji putuju. Ja ništa ne radim, ja sam u cijelom tom procesu samo tehnička podrška. Usprkos kiši, uspjeli smo složit tehnologiju, što je bio naporan posao - tim je riječima Marko Grbac predstavio performans, objasnivši kako su pomoću EEG čitača spoznali da možemo čitati impulse biljaka. Simbyotic Simphony je zapravo jedan istraživački projekt čiji je cilj istražiti kako biljke reagiraju na okolinu i kako one između sebe komuniciraju i stvaraju glazbu. Ti EEG čitači zapravo funkcioniraju na principu da bilježi njihove reakcije i onda šalju signal te onda mi možemo u kompjutoru dodati instrument i one će zapravo same svirati.

(Snimila: Nina Petrović)(Snimila: Nina Petrović)

Jazz Session s biljkama

Marko Grbac ovo zove Jazz Session, jer, kako kaže, "svaka biljka ima jedan ili više instrumenata i ja ih samo pustim da one same rade što žele radit. Možda one i zašute".

- Isto tako, dogodilo se na jednom nastupu, budući da je početak nastup bio pri kraju dana, te kad je nestalo danje svjetlo, one se umire jer nema fotosinteze. Fali im sunce te se one umire. Ali ne sve. Neke su, recimo, umirile se a neke nisu. Ove dvije "pjevačice" što imam – lovor i limun – one se ne umiruju i zato jesu na sceni. Očito je da vole nastupati. Mogu zaključiti da su biljke, općenito govoreći, puno aktivnije tokom dana nego tokom noći. Ovdje postoji i vizualna strana u kojoj su korišteni isti signali, kako za audio tako i za video, znači i video prezentacija je ta koja dočarava ono što proizvedu. Namjerno smo stavili početak performansa u 20 i 30, jer je to vrijeme kad iz dana prelazimo u noć, tako da će video biti vidljiv, a opet bit će i nešto malo fotosinteze da se mogu raspričati, kaže i dodaje da od ovakvih performansa očekivanja inače nema.

- To uvijek ostaje otvoreno. To i volim jer se tu ne može puno planirati, tu se može samo tehnički sve namjestit i onda pustiti biljkama da vode, a ja sam tu njihov samo tehnički pomagač. Biljke su glavne, ja sam tu samo da ih u nekom svjetlu prikažem publici!"

Publici je biljni performans bio veoma zanimljiv jer su se lovor i limun uvelike raspričali. Naravno, nemoguće je (još uvijek, nažalost) odgonetnuti temu njihovog razgovora, ali nekima je od posjetitelja palo na napamet kako možda i biljke komentiraju prvu pulsku Povorku ponosa ili, pak, dan antifašističke borbe.

Grbac se osvrnuo i na pitanje osjećaju li biljke, ali i na svoj odnos prema njima.

Javni nastupi biljnog dua

- Nisam siguran u osjećajnost biljaka, ali znam što se tiče njihovih reakcija na okolinu. Osjećaje bih ja ipak nekako pripisao ljudima i životinjama. Dok sam eksperimentirao, imao sam situaciju da biljka nije htjela puštati nikakvu reakciju dok nije bila sigurna da joj se neće ništa loše dogoditi. Dogodilo mi se da sa te čitače prikopčao na list i u korijen ali biljke nisu proizvodile ništa. Kad im je nešto nepoznato, biljke jednostavno ne reagiraju, ne funkcioniraju. Nakon nekog vremena, kad su se na to navikle, počele su lagani reagirat. Mogu reći da ove biljke što imam, koje su ovdje na performansu, lovor i limun, to su biljke koje su već navikle, one to rade odmah. Ali dok su se uigrale u priču, trebalo je malo čekat. Imam jednu anegdotu: ja sam njih povezao i mislio sam da sam nešto pogrešno napravio, zvao sam kolegu iz Splita Hrvoja Cokorića koji se time bavi duže vrijeme, i rekao sam mu da sam nešto krivo napravio. Pitao me jesam li prvi put montirao čitač te sam potvrdio. Savjetovao mi je da izađem iz prostorije i da se vratim za pola sata. Pustio sam sve upaljeno, izašao sam i nakon pola sata, kad sam se vratio, s vrata sam čuo da su one krenule komunicirat. Kad sam ušao unutra, one su opet stale, onda sam ja u toj prostoriji sjeo i umirio se i onda se ponovno počele s komunikacijom. Sad se već poznajemo, dobri smo si, a iza sebe imaju dva ili tri javna nastupa, šali se naš sugovornik.

Program je bio besplatan, a podržan je od Županije Istarske, Ministarstva Kulture i Kulture Nove.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter