danas u circolu

FOTOGALERIJA / Valter Flego predstavio Fair play listu u Puli: Nitko, pa ni Domovinski pokret neće nas posvađati

| Autor: Zoran Oljača / Glas Istre


Predizborna kampanja za predstojeće europske izbore bila je dugačka ali ne znam koliko je bila vidljiva - rekao je u srijedu popodne u pulskoj Zajednici Talijana - Circolu, nositelj Fair play liste 9 Valter Flego.

- Već sam u par navrata upozoravao da će taj 9. lipanj definirati smjer razvoja Europske unijei, da će tobiti definitivno referendum o njenoj daljnoj budućnosti. Da te riječi nisu prazne svaki smo dan svjedoci pa bih se danas osvrnuo na izjave dvoje gospodina iz Domovinskog pokreta koji na nevjerojatan način relativiziraju sve što se desilo u Jasenovcu. Oni kažu da će se boriti protiv ideološkog narativa jer Jesenovac, kažu, nije ništa drugo nego samo to.

To je stvarno jedna huškačka politika. To je za nas u Istri i Kvarneru nešto nevjerojatno i neprihvatljivo i ono što ja mogu reći, jest da kao što nas nitko nikada nije posvađao s Talijanima, s Bošnjacima, sa svim drugim nacionalnim zajednicama tako nas ovdje nitko nikada neće posvađati sa Srbima. To proći neće. Iz tog razloga pozivam sve da izađu na ovaj "referendum" 9. lipnja kako bi mi kreirali Europsku unija, a i Hrvatsku kao njen sastavni dio, a ne da 10. lipnja žalimo što nismo izašli na izbore. Ono što isto tako želim istaknuti jest i da ća na našoj današnjoj tribini biti sve nacionalne zajednice, sve manjine u Istarskoj županiji koje nas podržavaju - rekao je nositelj Fair play liste broj 9 Valter Flego.

- Lista broj 9. za europski parlement je lista koju čine predstavnici čak 12 političkih stranaka, centrističkih, liberalnih, a tu listu podržava i niz nacionalnih manjina nezavisnih pojedinaca onih koji nešto znače u političkom životu. Ujedinjeni smo u različitosti je slogan Europske unije. Očekujemo puno ali ono što je još važnije od naših očekivanja je da konačno na ovim europskim izborima naši građani, hrvatski birači imaju izbor. Ima jedna pjesma "Lipo je u Istri bit, lipo je u Istri biti i živiti samo neka nam dura". Onako kako danas funkcionira Istra, onako kako danas funkcionira hrvatski sjever želimo da funkcionira cijela Hrvatska, rekao je Matija Posavec.

- Iznimno mi je drago da smo na ovoj terasi, u ovom gradu i Županiji kojima je mnogima od nas vrlo draga i bliska. Ono što bih ja danas poručio jest da radimo svako u svojoj moći da se osigura da ova lista ima svoga europarlamentarca. Smatramo da ova lista ima odgovornost da i u Hrvatskoj i u Europi zaustavi isključivu politiku, politiku onih koji žele druge ljude isključivati iz sistema odlučivanja, druge ljude isključivati iz normalnog društvenog statusa, druge ljude isključivati i na grublje načine.

To sigurno nije Hrvatska kakvu želimo niti je Hrvatska kakvu trebamo. Niti je to nešto što je dobro za Hrvatsku, a niti je to Europa kakvu su njezini osnivači htjeli, niti je to Europa kakvu njezini građani trebaju. U okolnostima u kojima svađa i ratova oko Europe i u svijetu ima previše. Neovisno o tome kako se pojedini ljudi odnosili prema vrijednostima antifašizma i antifašističke tradicije u Europi, Hrvatskoj i ovdje u Istri mislimo da je antifašizam jedan od temelja modernih europskih i svjetskih država, demokracija i moderan način priznavanja država međusobno.

Očuvanje te tekovine predstavlja iznimnu vrijednost bez koje je teško zamisliti očuvanje demokratskih vrijednosti, praksi, društavau Hrvatskoj i u drugim zemljama članicama Europske unije. Zato će se ova lista truditi zaštiti te vrijednosti - kazao je Milorad Pupovac. Na pitanje novinara Pupovac nije htio komentirati posljednja politička previranja vazana za saborski odbor nacionalnih manjina rekavši kako za to treba pričekati idući tjedan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter