svjetski dan zaštite okoliša

Iz šumice uz staru cestu prema Verudeli "deportirano" 3 kubika otpada

| Autor: Glas Istre
(Foto Grad Pula)

(Foto Grad Pula)


Grad Pula je i ove godine na prigodan način obilježio Svjetski dan zaštite okolišta čišćenjem šumice uz staru cestu za Verudelu. Sakupilo se tri kubika miješanog komunalnog i glomaznog otpada.

Svjetski dan zaštite okoliša od 1972. se slavi 5. lipnja, kada je na Konferenciji Ujedinjenih naroda usvojen Program UN-a za okoliš. Ovogodišnja tema jest "Naša zemlja. Naša budućnost. #GenerationRestoration".

(Foto Grad Pula)(Foto Grad Pula)

Osim čišćenja šumice, sutra u 9 sati na Trgu kralja Tomislava direktorica Staruma Tatjana Uzelac održat će učenicima viših razreda OŠ Veruda i Stoja predavanje o kišnim vrtovima (koje je Uzelac ujedno i projektirala).

Za kišne vrtove Grad je lani dobio i nagradu Adriatic Adaptation Award. Nagrada je dodijeljena zbog načina dizajna i implementacije vrtova, odnosno infiltracijskih sustava, koji pomoću prirodnih struktura štite od poplava u slučaju obilnih kiša i istovremeno rasterećuju mješovite sustave sanitarne odvodnje te prihranjuju podzemne vode.

Osim kišnih vrtova, Pula upravo realizira devet "zelenih" projekata zahvaljujući odobrenim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 788,6 tisuća eura. Uredila se zaobilaznica (posađen drvored), uređena je zelena površina u Palisinoj/Cesti prekomorskih brigada, park na Hidrobazi te je ozelenjeno javno parkiralište i pješačka staza na Verudeli.

U okviru sufinanciranja Fonda, uskoro kreće korištenje urbanih vrtova na Lošinjskoj, formirat će se urbana šuma Monvidal, ozeleniti postojeće autobusne nadstrešnice, postavit nove javne slavine na zelenim i rekreativnim površinama i provest će se projekt razmjene znanja i iskustva u primjeni mjera prilagodbe klimatskim promjenama "Pula je zelena".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter