marljiva djeca

Pulski Malci Genijalci osvojili čak deset medalja na natjecanju u Čakovcu

| Autor: Vanesa Begić
(Privatna arhiva)

(Privatna arhiva)


"Malac Genijalac" međunarodna je škola za razvoj kognitivnih sposobnosti i intelektualnih potencijala djece počevši od najranijeg životnog razdoblja.

Podružnica te škole, koja djeluje u 15 zemalja sa 185 podružnica, aktivna je i u Puli, a pod vodstvom Jasenke Ahmetašević nedavno su osvojili čak deset medalja na natjecanju u Čakovcu.

Medalje

Devet malih genijalaca - učenika nižih razreda osnovne škole te pokoji polaznik vrtića, marljivo ovdje jednom tjedno u trajanju od dva školska sata vježbaju, a uoči natjecanja, saznajemo, čak i tri puta tjedno.

Dok nam je njihova voditeljica, strpljiva i simpatična Jasenka objašnjavala kako djeca vizualnom simulacijom pokreta postižu nevjerojatno brzo računanje, te da se ovdje osim desne, koristi i lijeva hemisfera te radi se uz tri osjetila - vid, sluh i dodir, djeca su jedva čekala da nam ispričaju kako vole učenje, rad s brojkama, te da im je zanimljivije, vele, od zbrajanja i oduzimanja - množenje i dijeljenje.

Tu djeluju četiri skupine, ovisno o uzrastu, a jedna od njih je i natjecateljska. Od deset osvojenih medalja, tri su zlatne. Saznajemo da su uz pomoć abakusa računali nevjerojatno brzo, ispit se sastojao od 120 zadataka koje je trebalo riješiti za 12 minuta - i to do četveroznamenkastih brojeva za množenje, a do peteroznamenkastih brojeva za zbrajanje i oduzimanje.

Nastava traje inače od rujna do lipnja, poput prave školske godine, ali postoje i kasniji upisi, tako da su i natjecateljske skupine podređene tome.

(Privatna arhiva)(Privatna arhiva)

Fran Sifari, Nora Alibegović, Viktor Lanča, Roko Černeka, Sergej Nedeljković, Erik Borula, Dino Lančić i Matija Pilat ostvarili su sjajne rezultate.

- Upisala sam tu aktivnost jer mi je mama rekla da će mi jako pomoći, obožavam zbrajati, oduzimati, najdraža mi je matematika i u školi i tu, a najsretnija sam kada imam više matematičkih operacija za odraditi, veli Nora.

Matija kaže da su više vježbali uoči natjecanja, ali to mu uopće nije bilo teško, bilo mu je zabavno. Roko pak ističe da mu je baš fora zbrajanje jer se dobiju veliki rezultati, a Sergej, najmlađi, kaže da mu je tu predivno, da jako voli dolaziti ovdje, te da voli zbrajati i oduzimati.

Na naš upit do koliko zna zbrojiti, rekao je da zna zbrajati i oduzimati do tisuću, a možda i više. Tek najesen će krenuti u prvi razred.

Svi uglas su rekli da im je abakus silno zabavan. Erik, Dino, Roko i Viktor uglas su rekli da im je možda čak zanimljivije množenje nego zbrajanje i oduzimanje.

Zadovoljni klinci

No, zanimalo nas je vidjeti kako to izgleda u praksi. Voditeljica im je postavila zadatke i oni su krenuli rješavati takvom brzinom, da nas malo posrame što smo zahrđali u matematičkim vještinama.

- Kognitivni efekti postignuti našim programima ne gube se po završetku školovanja, već postaju trajne sposobnosti i vještine koje naši polaznici posjeduju tijekom cijeloga života, vele iz Malca Genijalca.

A nasmiješeni i zadovoljni klinci najbolja su garancija da je i matematiku moguće lako (na)učiti, uz malo truda. Uz igru i abakus to je, očito, lakše i zanimljivije, kako smo mogli vidjeti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter