tradicionalna manifestacija

FOTOGALERIJA / Slavlje rimske baštine u centru antičke Pule

| Autor: Tea Tidić


Brojni namjernici ali i turisti i slučajni prolaznici danas su kao vremeplovom uronili u duh antičke Pule - tako su se na terasama kafića i u centru grada mogli vidjeti gladijatori, dame i gospoda iz antičkog doba u haljama, pa čak i sam Cezar kako uživa u hladnom pivu, a sve to u sklopu tradicionalne manifestacije "Dani antike u Puli".

Sve je počelo u jutarnjim satima, s malom školom gladijatora nazvanom "I ja ću postati gladijator", nakon čega su uslijedile dječje priče o tjelesnom odgoju malih Rimljana, kao i program "Život mladog Solinjana". Najmlađi su se bez problema upustili u okršaje s mačem i štitom s vještim gladijatorima, a vrlo su zainteresirano razgledali i "standardnu" opremu poput željeznih šljemova i drugih dijelova opreme. Za najmlađe se nudilo još sadržaja, poput rimskog nogometa, tj. nogometa s krpenom loptom, pa čak i frizerski salon gdje su mogli dobiti pravu, antičku rimsku frizuru.

Poprilična gužva je bila oko "rimskog stola", gdje su posjetitelji mogli degustali tradicionalne rimske delicije - pogače, razne sireve, grožđe, uz neizostavni sastojak tadašnjih antičkih jela - med.

Cjelodnevni program tradicionalno ima finale u pulskom amfiteatru, uz "Spectacvla Gladiatoria" iliti borbe gladijatora u 20 sati, čemu prethodi defile gladijatora od Portarate preko Foruma do Arene.

U manifestaciji "Dani antike" sudjeluje stotinjak lokalnih umjetnika, izvođača i ostalih suradnika. Organizator "Dana antike" je Turistička zajednica Grada Pule uz suorganizatoricu Ivnu Bevandu i tvrtku Events aroma power.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter