Na pulskoj tržnici svega pomalo

Crvenilo trešanja preplavilo stolove: Cijena im doseže čak do 10,5 eura po kilogramu!

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila: Doria Mohorović)

(Snimila: Doria Mohorović)


Zacrvenio se pulski markat od sočnih, okruglih trešanja koje sjaje na svakom kutku. Ovih se dana ovo rumeno voće koje dozrijeva u svibnju može pronaći kod gotovo svakog prodavača na centralnoj tržnici, a njihova cijena po kilogramu varira od 5,50 do 10,50 eura, iako se najčešće prodaju po 7.

Brojni turisti

Prodavači koji ih prodaju po 10 eura za kilogram, a ima ih takvih nekoliko na pulskoj tržnici, pravdaju tu cijenu komentarom da su "najprirodnije, bez kemikalija". Uz one istarske, ili pak kako ih je jedna prodavačica nazvala "istrijanski gušti", u ponudi su i one koje rastu na zadarskim krošnjama. Mogu se tu naći i one uvozne. Na gotovo svakom štandu prikazan je natpis "hrušt" - stare sorte trešanja nadaleko poznate po svojim mesnatim i slatkim plodovima, pa one dosežu i višu cijenu.

(Snimila: Doria Mohorović)(Snimila: Doria Mohorović)

Dok smo jučer obilazili trbuh grada, među štandovima s crvenim suncobranima zainteresirano je koračao velik broj turista. Jedni su gledali, drugi fotografirali, a treći konzumirali. "One kilogram of cherries, please!" čulo se pred jednim od izlagačkih stolova prepunih trešanja. Stajalo se u redovima za ovo slatko voće, a cijena nije utjecala na popularnost pojedinih štandova. Osim trešanja, turisti ne mogu odoljeti ni domaćem luku. Dok je kupcima pažljivo pakirala luk u vrećice, jedna od prodavačica komentirala je kako su stranci ludi za našim lukom i da ga kupuju na veliko. Kupovale su se i jagode, iako ih je na stolovima tržnice mnogo manje nego inače.

Bogata ponuda ribe

Uz voće i povrće, na jednom se kutku nude gljive lisičarke. Košarica od 200 grama prodaje se po cijeni od 3 eura, dok se dvije košarice mogu kupiti za akcijskih 5 eura. Veću košaricu ovih šumskih delicija, koje dobro idu i u fritaji i u šugu, kupac će platiti 8 eura.

(Snimila: Doria Mohorović)(Snimila: Doria Mohorović)

Ponuda ribe jučer je također bila bogata, pa je tako ribarnicom kružilo puno ljudi - od domaćih do stranaca. Oslići se prodaju po cijeni od 10 eura, kozice su na akciji po 15,50 eura, dok inače dosežu cijenu do 21 euro. Lignje su se jučer prodavale po 21 euro, a tuna za 20 eura. Oni koji su se zaželjeli sardela na svom stolu, platit će ih 3 eura, a za sve popularniju trilju kupci će izdvojiti 7 eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter