Neodoljiva lakoća pokreta u zraku

Sutra u Puli prvi Međunarodni turnir natjecateljskog karaktera u plesu u svili u Hrvatskoj

| Autor: Annamaria Vidović
(Foto: Udruga Cirkus NiT / Snimio: Vanja Schmidt)

(Foto: Udruga Cirkus NiT / Snimio: Vanja Schmidt)


U sportskoj dvorani pulske Osnovne škole "Veli Vrh" sutra se održava međunarodni turnir natjecateljskog karaktera u plesu na svili. Sudjelovat će 78 natjecatelja i natjecateljica, od kojih sedam klubova iz Hrvatske, jedan iz Slovenije i dva iz Bosne i Hercegovine, pred međunarodnim timom sutkinja, a to su Dana Auguštin (Ljubljana), Ella Hummel (Pepe Arts, Munich/Bruxelles), Zvjezdana Dervić (AerialSilk Banja Luka) i Martina Pavlović (Traumatic Arts, Zagreb).

Premijera

Ovo će biti prvi takav turnir u Hrvatskoj, posvećen isključivo plesu na svili (do sada je ples na svili bio zastupljen samo kao jedna od disciplina na natjecanjima plesa na šipci) i time je vrlo značajan i za grad Pulu i za Hrvatsku ali i za susjedne zemlje. Na ideju su došle Denisa Brizić, Lea Komel i Anja Novković a organiziraju ga kroz mladu i vrlo aktivnu Udrugu Cirkus Nit, sa željom da stvore prostor za okupljanje svih svilašica i svilaša, klubova i individualaca, iz cijele zemlje i svih susjednih zemalja, kako bi se svi upoznali i međusobno povezali, potencijalno ostvarili nove suradnje, a gdje će i nove mlade generacije dobiti priliku nastupiti pred publikom i sutkinjama.

Ples na svili spada u zračne akrobacije plesne izvedbene cirkuske umjetnosti a datira iz 1950/60-ih (kako koji izvor) kada su u jednoj francuskoj cirkuskoj školi studenti istraživali nove rekvizite za izričaj u zračnim disciplinama. U svijetu se cirkuske discipline studira jer ih se smatra izvedbenim umjetnostima, ravnopravne kazališnim i dramskim umjetnostima.

Ples na svili ima rastuću popularnost i razvija se paralelno i kao plesno umjetnička i kao cirkuska ali i kao fitness/sportska disciplina. U svakom obliku, ona je uvijek prije svega kreativna. Treninzi su zahtjevni - treniraju se snaga, izdržljivost, fleksibilnost i akrobatika. Rade sve mišične skupine, dominira snaga gornjeg dijela tijela. Masnice i ogrebotine od tkanine su uobičajena pojava i zapravo nije nimalo nježno. Ali je zato vrlo adiktivno i svima vrlo pozitivno utječe na život. Gradi samosvijest u vlastite sposobnosti i jača samopouzdanje, potiče se zajedništvo kroz podršku i navijanje za druge. Jer svi prođu više ili manje mukotrpne procese napretka i cijene napor i rad drugih. "Možeš ti to!" je česta rečenica na treninzima.

U Hrvatskoj raste broj studija i polaznika no većina se međusobno niti ne pozna. S jednim eventom veličine nadolazećeg turnira u Puli imati će priliku upoznati se, odmjeriti se u zdravom sportskom duhu koji potiče napredak i rast, podijeliti informacije o tehničkim detaljima i opremi, sresti se s istim idejama i ciljevima. Jedan takav event je veliki poticaj za osobni rad kao i za rad škola i trenera i trenerica na poboljšanju performansi ali je i poticaj za kreativnost. Turnir će mnogima biti prvi, ili jedan od prvih, nastupa pred publikom. Prilika da uživo vide druge nastupe. Da osmisle koreografije, kostime i prezentiraju svoje vještine pred drugima. Da se sve dobne skupine i razine prakse sretnu na jednom mjestu. I da cijeli dan budu u okružju ljudi s kojima dijele istu strast, da rastu zajedno učeći i od onih za koje do sada nisu ni znali da postoje.

Cilj turnira je stvaranje zdrave, podržavajuće, inspirativne i motivirajuće atmosfere, ne samo na turniru već i ubuduće, među svim studijima i državama ali također i približavanje same umjetnosti širem građanstvu i mijenjanja stavova i predrasuda. Sa posebnim ponosom turnir će predstaviti i mlade muške izvođače ove fizički vrlo zahtjevne discipline

Besplatan ulaz

Pod pokroviteljstvom Grada Pule i TZ Pula te sponzorstvima Sportske Zajednice Grada Pule i drugih te mnogih prijatelja turnira - vrata će biti otvorena cijeli dan za publiku i sve koji žele uživo doživjeti ljepotu i čaroliju plesa na svili.

Udruga Cirkus NiT bavi se plesnim, suvremenim cirkuskim i gimnastičkim izvedbama na rekvizitima svila, aerial hoop (obruč), leteća šipka, trapez, balansirajućim rekvizitima (slackline) te žongliranjem (loptice, čunjevi) i manipulacijom (flow art) vatrenih i LED rekvizita (dart rope, poi poi, contact staff, lepeze, dragonstaff).

Sve umjetničke izvedbe, predstave, animacije i radionice namijenjene su širokoj publici željnoj dobre zabave, smijeha te nakratko udaljavanja od užurbanog stila života.

Udruga Cirkus NiT do sad je sudjelovala na sljedećim istaknutim manifestacijama: proslava rođendana Hotel Lone Rovinj, Visualia Festival of Light 2022 i 2023, Advent u Puli, Advent u kinu, 15. Astro party Lunasa Novigrad, proslava rođendana Morosini-Grimani Svetvinčenat, 28. Smotra ulja i vina Vodnjan 2022, CirkoBalkana Cirkuska rezidencija 2021., gostovala je na završnoj plesnoj produkciji Plesnog Studia Cool Step "Coolchella" u Istarskom Narodnom Kazalištu, u završnoj produkciji Soul Flowa na Kaštelu, te na mnogim drugim događajima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter