je li pula spremna za prvi pride?

Sutra počinje Mjesec ponosa u Puli. Na Komunalnoj palači istaknuta zastava duginih boja 

| Autor: Glas Istre
(Foto: Grad Pula)

(Foto: Grad Pula)


Na Komunalnoj palači četvrtu godinu zaredom tijekom lipnja bit će istaknuta zastava ponosa koja predstavlja simboličnu potporu LGBTIQ+ zajednici, čime je Pula ponovno stala uz bok otvorenim svjetskim sredinama koje prihvaćaju i uvažavaju različitosti svojih građana.

Ovim simboličnim činom, Grad Pula ističe i naglašava podršku LGBTIQ+ zajednici koja nažalost i dalje doživljava napade i netrpeljivost, poput diskriminatornih grafita na pročeljima zgrada koji potiču na nasilje i mržnju prema LGBTIQ+ zajednici. Podrškom institucija potiče se prijavljivanje i procesuiranje zločina iz mržnje te se ohrabruje pripadnike LGBTIQ+ zajednice da svoje živote vode otvoreno kao i svaki drugi stanovnik našega grada. Pula tako stoji uz bok svjetskim centrima koji godinama podržavaju LGBTIQ+ zajednicu te se svrstao u napredne i progresivne gradove u kojem se svi građani osjećaju sigurno i poštovano.

Mjesec ponosa, koji započinje 1. lipnja, i ove će se godine u organizaciji udruge Proces obilježiti brojnim programima u Puli.

"Udruga Proces, s partnerima i volonterima krenula je u organizaciju Pula Pridea kako bi, zajedno s heteroseksualnim i cisrodnim sugrađanima, pokazali spremnost na borbu za unaprjeđenje ljudskih prava. Svjesni činjenice da do korjenitih promjena nije moguće doći samo jednom prosvjednom povorkom, udruga Proces ponovno organizira bogati kulturno-umjetnički program Mjeseca ponosa.

U sklopu programa Mjeseca ponosa planirano je održavanje više interaktivnih kulturno-umjetničkih aktivnosti koje za cilj imaju aktivno sudjelovanje zajednice. Kroz program radionica, žive knjižnice, izložbe, projekcija filmova i predstavljanja slikovnice, lokalnu zajednicu će se pozvati na dijalog i sudjelovanje, potaknuti ih da se poistovjete sa životima LGBTIQ+ osoba te ih kroz umjetnost i kulturu upoznati s trenutnom situacijom na polju ljudskih prava u Hrvatskoj", poručuju organizatori iz udruge Proces.

Svojevrsni uvod u Mjesec ponosa je program "Proces u Kinu Valli" koji započinje u subotu, 18. svibnja projekcijom filma Françoisa Ozona "Ljeto '85", a 25. svibnja održat će se projekcija filmova Pedra Almodóvara "Ljudski glas" i "Čudan način života".

Program Mjeseca ponosa službeno započinje 1. lipnja u Kinu Valli projekcijom filma "Vilinski vrt". Ciklus radionica započinje 7. lipnja u prostoru Arka - SUP u DC-u Rojc gdje se održava radionica sociodrame. Dan nakon, 8. lipnja u Klubu&knjižari Giardini 2 održat će se predstavljanje nove slikovnice Duginih obitelji, a 13. lipnja Živa knjižnica u sklopu koje će posjetitelji moći "posuditi knjige", upoznati LGBTIQ+ osobe i njihove priče. U subotu 15. lipnja u prostoru Arka održava se radionica poezije otpora.

U utorak 18. lipnja u Galeriji Novo održat će se otvorenje izložbe "Coming Out Museum Encounters" kojom će se publici premijerno predstaviti predmeti iz zbirke. Nakon Galerije Novo, u kojoj izložba ostaje otvorena do 4. srpnja, program Mjeseca ponosa ponovno se seli u Rojc gdje se 19. lipnja u Radioni Re-Geppetto održava radionica izrade transparenata i bedževa, a u petak, 21. i subotu, 22. lipnja u klubu Monteparadisa radionice bubnjanja.

Središnje događanje Mjeseca ponosa je prvi Pula Pride koji će se održati na Dan antifašističke borbe, u subotu 22. lipnja. Okupljanje za povorku počinje u 18 sati na Trgu Portarata, a povorka u 19 sati kreće kroz centar grada, preko Foruma, do Zajednice Talijana - Circola, gdje će se održati službeni program koji započinje u 20 sati. U Circolu će nastupiti bend "ŽEN", jedan od najvažnijih i najsnažnijih queer feminističkih kolektiva koji glazbom otvaraju osjetljive i važne društvene teme. U svoj umjetnički rad uključuju aktivizam, potiču na dekonstruiranje normi i izlazak iz okvira. Slijedi nastup kolektiva Zbeletron koji će DJ nastupima zabaviti publiku, a večer zaključuje Nikola Pezić – DJ Pez.

Program Mjeseca ponosa zaključit će se 28. lipnja održavanjem popularnog programa "Gaymes Night", večeri igranja društvenih igara u unutrašnjem dvorištu Rojca.

Autori vizualnog identiteta Pula Pirdea i Mjeseca ponosa su Ana Labudović i Niko Lapkovski. Održavanje bogatog programa Mjeseca ponosa svojim su doprinosom uvelike pomogle volonterke i volonteri kao i Zajednica Talijana Pule.

Program Mjeseca ponosa sufinanciran je sredstvima Grada Pule i Zaklade Solidarna te veleposlanstava Belgije, Francuske i Kanade.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of